Recikl art – Razstava kipov in slik avtorja Jožeta Töniga v Arboretumu Voljči Potok

Arboretum Volčji Potok to poletje ne bodo krasile samo cvetlice, temveč tudi umetnine vsestranskega umetnika Jožeta Töniga iz Domžal. V četrtek 20. junija 2013, je namreč v upravni stavbi Arboretuma potekalo odprtje razstave, ki jo je avtor poimenoval »Recikl art«, s katero predstavlja fantazijske skulpture, izdelane iz odpadnih materialov.

Jože Tönig, se s svojimi deli kaže kot vsestranski umetnik, ki ga privlači svet preoblikovanja in eksperimentiranja na različnih področjih ustvarjanja in tehnik. Je kipar, slikar, grafik, restavrator in konzervator , ki na svoje likovno delo vselej gleda celotno in mu dodaja simbolično vsebino in fantazijski pridih.

Kot je povedala voditeljica odprtja razstave Yona Merel Černe, je Arboretum za Jožeta izjemno pomemben kot avtorja, saj v ta ambient zahaja že vrsto let, kjer črpa navdih za svoja dela. Hkrati pa je izredno lepo, ko se lahko njegove stvaritve tudi vrnejo nazaj v prostor in dajejo navdih vsem tistim, ki obiskujejo Arboretum.

Avtor razstave je lepo pozdravil vse prisotne in se zahvalil vodstvu Arboretuma, ki mu je omogočilo, da lahko razstavlja svoja dela v tem prijetnem okolju. V nadaljevanju pa je še predstavil, kakšne materiale je uporabil za izdelovanje svojih umetnin (odpadne plastenke, tapetniški material, železo, itd.). V kulturnem programu sta z glasbenimi vložki sodelovala hčerka avtorja razstave Laura Tönig (klaviature) in Gašper Koderman  (električni klavir). Oba obiskujeta glasbeno šolo pri Barbari Petkovšek.

Razstava je sestavljena iz dveh sklopov, nekatere skulpture se nahajajo v zunanjem ambientu in se izredno lepo zlivajo z okolico. V notranjosti upravne stavbe, pa je poleg skulptur in slik, avtor pripeljal tudi nekaj zunanjosti

Razstava kipov in slik Jožeta Töniga si lahko v Arboretumu ogledate do 31. avgusta 2013.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi