Razstava Ženska v čipki gostuje v Mengšu

V sredo, 2. oktobra 2024, se je razstava prekrasnih idrijskih čipk preselila v prostore Krajevne knjižnice Janeza Trdine Mengeš. S tem se pot razstave nadaljuje po podružničnih enotah matične knjižnice Domžale.

Pod vodstvom mentorice Marije Rupert so spretne roke klekljaric skupine Slamice udejanjile načrt za šolsko leto 2023/24 z delovnim nazivom “Ženska v čipki.” Čipke so bile cenjene in raznoliko uporabljene skozi vso zgodovino oblačilne, likovne in oblikovalske dejavnosti. V zadnjih desetletjih je izdelava le-teh pridobila veliko zanimanja tudi v šolskih programih. Velik del zaslug ima mesto Idrija, kjer je zibelka izdelave idrijske čipke.

Knjižnica v Mengšu ima dolgo tradicijo. Prvo javno knjižnico je leta 1873 ustanovilo bralno društvo. Kakšna usoda je doletela knjige po prenehanju bralnega društva, ni znano.

Mengšani so v vseh obdobjih podpirali knjižnico, zato je delovala na mnogih lokacijah. V začetnem obdobju po 2. svetovni vojni knjig ni bilo mogoče kupiti, veliko jih je bilo podarjenih. Izposoja je potekala trikrat tedensko, za kar so bile zaslužne prostovoljke: Marija Simčič, za njo Mimi Korbar, nato pa Pina Kavčič. Novo obdobje za mengeško knjižnico se je začelo s preselitvijo v prostore prenovljenega društvenega doma. Leta 1959–60 je imela okoli 1000 knjig in 747 bralcev. V letu 1959 je knjižnico prevzela domačinka, amaterska igralka in ljubiteljica literature Lina Sitar, ki jo je vodila dolgih 20 let.

Lansko leto je knjižnico prizadela avgustovska ujma, ki je poškodovala veliko arhiva in obstoječe prostore. Zahvaljujoč zaposlenim in prostovoljcem je knjižnica v rekordnem času ponovno zaživela.

Prijetno je videti in slišati čebljanje predšolskih otrok, ki se dvakrat tedensko zbirajo na igralnih uricah in poslušanju pravljic.

Mengeš ima veliko zgodovinskih zanimivosti, s svojo Gobavico zeleno oazo je vreden ogleda.

Razstavo si lahko ogledate do konca oktobra v rednem obratovalnem času knjižnice.

Vljudno vabljeni!

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Mirjana Kavčič

Tagi