Razstava Ženska v čipki

Oglejte si jo v Krajevni knjižnici Daneta Zajca Moravče.

Vročega četrtkovega popoldneva, 29. avgusta 2024, sta Marija Rupert in Metka Paternoster, članici klekljarske skupine Slamice, društva Lipa U3žo Domžale, postavljali razstavo prekrasnih klekljanih izdelkov v tehniki idrijske čipke. Vsi ti raznoliki izdelki so rezultat veščih prstov naših klekljaric.

Tokrat gostoljubje nudi Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče. Razstava nosi delovni naslov Ženska v čipki. Čipke so bile stoletja nazaj izredno pomembne v oblačilni stroki, še vedno navdihujejo likovnike, k risanju novih motivov nagovarjajo entuzijaste, ki cenijo in ohranjajo snovno in nesnovno kulturno dediščino. Vzorci za klekljanje se imenujejo “papirci”.

Moravška občina je zgodovinsko zanimiva, zelena oaza osrednje Slovenije. Moravčani skrbijo za svojo občino, obnavljajo znamenitosti, gradijo potrebno infrastrukturo in še marsikaj, da je življenje bolj kvalitetno. Poskrbijo tudi za nasmejane dogodke, kot nedavno postavljeno spominsko obeležje njihovemu moravškemu mačku. To je bila slavna moravška živalica, po kateri so prepoznavali tudi Moravčane, nekoč zbadljivka, ki je sprožala različne odzive, tudi ne preveč miroljubne …

Razstava bo odprta do 1. oktobra 2024, v obratovalnem času knjižnice. Vljudno vabljeni!

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Marija Rupert

Tagi