Razstava slik in fotografij, ki so nastale na likovni koloniji Lonsko polje 2017

Likovno društvo Senožeti Radomlje večina pozna po likovni dejavnosti, saj delujejo že dobrih 15 let. V vseh teh letih pa so na likovnem področju prejeli številna občinska in državna priznanja. Od leta 2004 dalje potekajo v društvu poletne in jesenske likovne kolonije in delavnice, ki trajajo od tri do štiri dni, tiste v tujini pa tudi po en teden. Na teh kolonijah, ki se jih njihovi člani zelo radi udeležujejo, je vedno poleg intenzivnega dela dovolj časa tudi za druženje in sprostitev.

Tako so se letos člani Likovnega društva Senožeti Radomlje udeležili likovne kolonije v Lonjskem polju v sosednji Hrvaški, kjer so ustvarjali likovne umetnine, vmes pa so tudi precej fotografirali, saj so bili v lepi naravi, kjer so se domače živali prosto pasle, bilo pa je tudi precej gnezd s štorkljami, ki so imele že mladičke. Tako so nastale enkratne fotografije in likovna dela, ki so jih v petek, 24. novembra 2017, razstavili v galeriji Dom Radomlje. Vse delo v kolonijah je potekalo pod strokovnim vodstvom njihovega mentorja, akad. slikarja Janeza Zalaznika, tema vsake kolonije ali delavnice pa je določena glede na značilnosti kraja, kjer se odvija. Člani društva skupaj z mentorjem zelo skrbno izberejo kraj bivanja, in letos so imeli kljub vročini enkratne motive, ki so jih prenesli na platna ter razstavili.

V uvodu odprtja razstave je vse navzoče nagovorila Danica Šraj, predsednica Likovnega društva Senožeti iz Radomelj ter podala nekaj vtisov s kolonije Lonjsko polje 2017, zatem pa je analizo razstave in kolonije podal njihov mentor Janez Zalaznik, ki je opisal potek dogajanja na koloniji. Ker pa je bilo tam vse prelepo, so dosti tudi fotografirali. Nastale so odlične fotografije, ki so jih razstavili skupaj z likovnimi deli, tako da sedaj stene galerije poleg likovnih del, krasijo tudi fotografije.

Akademski slikar Janez Zalaznik.

Janez Zalaznik je akademski slikar, ki je s svojimi deli redno prisoten na slovenskih razstaviščih. Poleg slikarstva se ukvarja še z računalniško grafiko, grafičnim oblikovanjem, likovno publicistiko in pedagoškim delom, zato ne čudi, da so tudi likovniki odlični ustvarjalci, ki odlične motive prenašajo na platna.

Nekaj besed je spregovoril tudi Metod Marčun, predsednik KS Radomlje ter izrazil veselje, da lahko vsa društva delujejo in sodelujejo v Kulturnem domu Radomlje. Z usklajevanjem med njimi, pa vedno uredijo tako, da vsako društvo dobi na voljo prostor za izvedbo svojih aktivnosti.

Razstava v galeriji Dom Radomlje bo odprta še v soboto 25. 11. in nedeljo 26. 11. med 15. in 17. uro. Potem pa jo bodo preselili v Galerijo DIKA Kamnik. Vabljeni na ogled!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi