Razstava ročnih del Gorenjskih DU in praznovanje 25 letnice Zeliščarske sekcije DU Moravče

Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske in Društvo upokojencev Moravče sta v petek, 4. 10. 2024 v Kulturnem domu Moravče pripravili odlično razstavo ročnih del društev upokojencev Gorenjske, razstava pa je tudi priložnost za praznovanje 25 letnice delovanja Zeliščarske sekcije Društva upokojencev Moravče. Razstava bo namreč na ogled v Kulturnem domu Moravče še v soboto, 5. 10. 2024 od 10.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 6. 10. 2024 od 10.00 do 15.00 ure. Na razstavi sodelujejo Društvo upokojencev Motnik – Špitalič, Društvo upokojencev Moravče, Društvo upokojencev Naš dom Dob, Društvo upokojencev Kranj, Društvo upokojencev za Poljansko dolino Gorenja vas, Društvo upokojencev za Selško dolino Železniki, Društvo upokojencev Mengeš, Društvo upokojencev Cerklje, Društvo upokojencev Bitnje – Stražišče, Ivan Kropivnik iz zg. Brnika, Backove vezilje iz Društva upokojencev Mengeš, Rokodelska sekcija ustvarjalne delavnice Društva upokojencev Mengeš ter seveda slavljenke Zeliščarska sekcija Društva upokojencev Moravče, ki so za svojo petindvajset letnico delovanja  razstavila veliko vrst posušenih zelišč za čaje, tinkture in mazila. Tako si je na razstavi mogoče ogledati veliko odličnih izdelkov za okras in za vsakdanjo rabo, ki so jih izvezle, naštrikale, nakvačkale ter kako drugače izdelale pridne roke rokodelk in rokodelcev Gorenjskih društev upokojencev.  

Odprtja razstave se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med njimi tudi gostje;  predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske Robert Plavčak, podpredsednika Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske Jože Derlink in Ivo Veger, predsedniki in predsednice ter predstavniki društev upokojencev Gorenjske. V kulturnem programu so sodelovali Folklorna skupina Društva upokojencev Moravče, Pevski zbor  učenk in učencev Osnovne šole Jurija Vege Moravče ter Vrtčevska folklorna skupina Lilije Moravče. Prireditev je povezovala predsednica komisije za kulturo in tehnično kulturo Pokrajinske zveze Društev upokojencev Gorenjske Vojka Rebolj.

Do ustanovitve pokrajinskih zvez društev upokojencev je prihajalo nekako spontano, saj so društva čutila, da potrebujejo nekoga, ki bo vodil koordinacijo in nastopal kot njihov predstavnik, predvsem na državni ravni, torej v odnosu do Zveze društev upokojencev Slovenije. Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske je bila ustanovljena med zadnjimi v Sloveniji, 4. septembra. 2003 na letnem srečanju upokojencev Gorenjske, na Soriški planini. Postopoma so se v zvezo vključevala še ostala društva. Razveseljivo je, da se je v Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Gorenjske vključilo 11 društev z ljubljanske statistične regije. Tako so postali  največja pokrajina v Sloveniji po številu, ki znaša preko 33 tisoč članov.

 

  Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Gorenjske, ki je z več kot 23 tisoč člani, vključenimi v 47 društev upokojencev, največja pa tudi najbolj aktivna pokrajinska zveza v Sloveniji, je v nagovoru predstavil  predsednik Robert Plavčak. »Vsebinsko delovanje pokrajin ni le sprejemanje in odgovarjanje na dopise ter pošiljanje obvestil in raznovrstnih informacij, ampak tudi organiziranje različnih dejavnosti na športnem in kulturnem področju ter tehnične kulture, izletništva, organiziranje predavanj, okroglih miz, posvetov ekskurzij in letnih srečanj upokojencev Gorenjske. Tako prirejajo tudi tovrstne razstave, kjer članice in člani pokažejo svoje delovanje v različnih sekcijah  v okviru društev upokojencev.  Ker so v društvih upokojenci, ki so svojo mladost večinoma preživeli v kmečkih okoljih, kjer se je poleti delalo na travnikih in poljih, zimske dni pa so izrabili za ustvarjanje ročnih umetnin, vezenin, rezbarij in še in še, so si pridobili veščine, ki  sedaj v ustvarjalnih delavnicah lahko pokažejo njihovo izdelavo tudi mlajšim upokojencem, ki takega dela niso bili vajeni. Rezultat teh ročnih mojstrovin tako pokažejo na različnih razstavah v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev, ki jih prirejamo vsako leto po različnih krajih. Želja vodstva pokrajine je še poglabljati sodelovanje z društvi upokojencev, saj  z izmenjavo izkušenj in mnenj lažje tečejo delavnice v sekcijah in društvih.«

 

Ob koncu sta predsednik PZDU Gorenjske Robert Plavčak in   predsednica komisije za kulturo in tehnično kulturo PZDU Gorenjske Vojka Rebolj povabili na oder vse člane in članice Zeliščarske sekcije pri Društvu upokojencev Moravče ter jim izročila priložnostna darila ob petindvajset letnici njihovega delovanja.  Ob tem je nekaj besed spregovorila vodja Zeliščarske sekcije Jožica Smole Peterka, ki je pohvalila delo članic in članov, se jim zahvalila za nesebično pomoč pri vsem delu, ki je povezano z zeliščarstvom ter dodala; »Prihajajo dolgi zimski večeri, ko se bo skodelica čaja prilegla vsakemu izmed nas in tudi tinkture ne bodo odveč, pa kakšno mazilo za boleče noge in razpokane roke tudi ne. Vse to in še marsikaj drugega ustvarjamo na naših delavnicah, imamo pa tudi razstavljeno na naši stojnici.« Ob koncu je vodja Zeliščarske sekcije povedala še citat zeliščarja patra Simona Ašiča, ki pravi: »Pri uporabi zelišč bodimo natančni in potrpežljivi. Ozdravljenje pride počasi. Ko pa pride, je temeljito.«

Iskrene čestitke ob razstavi ročnih del vsem društvom upokojencev, ki sodelujejo na razstavi ter ob petindvajset letnici Zeliščarske sekcije Društva upokojencev Moravče.

Vabljeni na razstavo!

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi