Razstava o aktivnostih policije v vojni za samostojno Slovenijo tokrat v Domžalah

V Galeriji Domžale je bilo v petek, 12. junija 2015, odprtje gostujoče razstave Muzeja slovenske policije. Razstava, ki so jo poimenovali »Človeka nikar … aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo« prikazuje aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo.

Gostujočo razstavo Muzeja slovenske policije »Človeka nikar … aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo«, ki je tokrat na ogled v Galeriji Domžale, so pripravili v sodelovanju z Občine Domžale, Zvezo policijskih veteranskih društev Sever in Policijskim veteranskim društvom Sever Specialna enota. Odprtja razstave so se udeležili tudi nekateri nekdanji pripadniki takratne milice in specialne enote, ki so sodelovali v bojih za samostojno Slovenijo.

Obiskovalce sta nagovorila župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki se je vsem policistom tudi zahvalil za njihov velik prispevek k samostojnosti in predsednik Združenja Sever, dr. Tomaž Čas, ki je v svojem govoru predstavil aktivnosti milice v bojih za samostojno Slovenijo. V programu je nastopila tudi komorna zasedba Policijskega orkestra, po odprtju razstave pa je obiskovalce vodila profesorica zgodovine Vida Škerjanc. Program je povezoval Janez Portir. Odprtja razstave pa se je udeležila tudi vodja Muzeja slovenske policije, Darinka Kolar Osvald.

Razstava »Človeka nikar … aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo« je bila pripravljena v Muzeju slovenske policije, kot prva razstava o osamosvojitveni vojni pri nas. Prvič pa je bila predstavljena 26. marca 1994, na ustanovni skupščini združenja Sever (Združenja delavcev organov za notranje zadeve, sodelujočih pri osamosvajanju Republike Slovenije) v Novem mestu in je do sedaj že šestdesetkrat gostovala po različnih krajih Slovenije. Avtorica razstave je mag. Biserka Debeljak, upokojena kustosinja in nekdanja vodja muzeja.

Razstava, ki si jo v Galeriji Domžale lahko ogledate vse do 24. junija 2015, prikazuje dogodke, ki so Slovenijo vodili v samostojnost in v kateri so takratni organi za notranje zadeve, z milico, kot najbolj izpostavljeno strukturo, odigrali pomembno vlogo. Razstava predstavlja posredne in neposredne vzroke za okupacijo Slovenije. Kaže pripravljenost in usposobljenost naših takratnih miličnikov za obrambo slovenskega ozemlja in slovenskih državljanov, že pred začetkom vojne in nato v sami vojni. Zajema čas od 1. decembra 1989 do 26. oktobra 1991, to je od preprečitve »mitinga resnice« v Ljubljani, ko je slovenski milici uspelo zatreti prvo večjo provokacijo bodočega agresorja na naših tleh, pa do trenutka, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade.

Glavni namen razstave je spominjati in opominjati. Opominjati na grozote vojne, za katere si želimo, da se ne bi nikoli več ponovile. Spominjati pa na trenutke, ko so se Slovencem uresničile tisočletne sanje in smo končno zaživeli v svoji državi, pravijo v Muzeju slovenske policije.

Razstavo v domžalski galeriji si lahko ogledate vsak delavnik od 10. do 12. ure in od 15. do 19. ure, ob sobotah pa od 10. do 12. ure.

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Miha Ulčar
Tagi