Razstava na prostem članov Foto kluba Kamnik

V sredo, 14. oktobra, je pred Kreativno četrtjo Barutana potekalo odprtje razstave fotografij, posnetih s kamero luknjičarko.

Zid prebujajoče se Kreativne četrti Barutana se vse bolj uveljavlja tudi kot razstavišče na prostem. Tokrat so za razstavo poskrbeli člani Foto kluba Kamnik, ki so razstavili enajst velikoformatnih fotografij, posnetih s kamero luknjičarko, oz. camero obscuro. Razstavljavci Ana Stanovnik Perčič, Mitja Hofer, Bojan Mijatovič, Pina Lenart, Jana Bratuž, Primož Poljanšek, Dušan Letnar, Janez Glavač, Duša Colnar, Liza Praznik, Ilona Mrgole, so skozi preprosto napravo na fotografski film ujeli motive Kamnika in okolice.

Razstavo in delovanje kluba je predstavila predsednica Ana Stanovnik Perčič, o Kreativni četrti Barutana in dejavnosti, ki potekajo na tem območju, ter sodelovanju s Foto klubom Kamnik pa so spregovorili Rok Kosec, Goran Završnik in Duško Dovč. Zbrane je pozdravil tudi kamniški župan Matej Slapar.

Camera obscura (latinsko »temna soba«) je najpreprostejša priprava za beleženje slike, o kateri je že v petem stoletju pred našim štetjem pisal kitajski filozof Mozi, poznali so jo stari Grki, uporabljali pa so jo tudi slikarji kot pripomoček za slikanje. Od iznajdbe fotografije pa je sliko, ki jo projicira, mogoče ujeti tudi na fotografski film ali papir oz. digitalni senzor. Sestavljena je iz škatle, ki ima na eni ploskvi majhno luknjico, skozi katero vstopi svetloba, ki na nasprotni strani ustvari obrnjeno sliko. f/192 – tako so namreč člani kluba poimenovali razstavo – predstavlja najpogostejše razmerje med velikostjo odprtine in goriščno razdaljo, ki je danes v uporabi pri teh napravah.

Razstava f/192 nadaljuje cikel razstav na prostem, ki jih člani Foto kluba Kamnik pripravljajo od leta 2005, ko so na Glavnem trgu v Kamniku odprli prvo z naslovom Oko Kamnika. V naslednjih letih so različne tematike, povezane s Kamnikom, predstavljali tudi na drugih prizoriščih, med katerimi velja izpostaviti rov pod Malim gradom, izložbe (nekdanjih) trgovin na Šutni in Samčev predor.

Avtor: Foto klub Kamnik; Foto: Foto klub Kamnik

Tagi