Razstava mladeniča Jana Bernota, ki se je pokazal z izredno zrelimi slikami

V četrtek 18. aprila 2012, je v Galeriji Dom v Kulturnem domu Radomlje, potekala otvoritev prve samostojne likovne razstave Jana Bernota iz Homca, kjer se predstavlja z enovitim ciklom slik velikega formata, ki predstavljajo človeška telesa v nedoločenem prostoru. Večina slik mladega avtorja je nastala v zadnje pol leta.

Mladega avtorja je najprej predstavila predsednica Likovnega društva Senožeti Radomlje Danica Šraj, ki je povedala, da so v društvu ponosni na njihovega najmlajšega člana, ki ga je že kot osnovnošolca k njim pripeljala njegova učiteljica likovne vzgoje Nada Kralj.

Janov mentor Janez Zalaznik je povedal, da razstava nima nobene veze z ljubiteljstvom in amaterizmom, da njegova dela presegajo običajne okvire in da gre za razstavo mladeniča pri dvajsetih, ki se je pokazal z zelo zrelimi slikami.

Jan Bernot je prvo sliko iz cikla, ki ga predstavlja na razstavi, naslikal po predlogi britanskega slikarja Francisa Bacona in ohranil določene elemente, ki so značilne za slikarstvo tega klasika: polkrožen oder, golo sijalko in izmaličeno telo, ki ga kljub različnim krnitvam in nenavadnim zasukom še lahko razberemo kot trpinčen moški torzo. Iz teh nastavkov je Jan nadaljeval na svoj način, ki ga v razmerju do Bacona postavlja v izrazito drugačno in izvirno pozicijo. In kot je še povedal Zalaznik, v Janovih delih lahko začutimo kaj je izhodišče, hkrati pa je to avtorsko delo.

V kulturnem programu je nastopil Jure Kosmač s kitaro.

Razstava Jana Bernota bo odprta do 26. aprila 2013 in si ji lahko ogledate vsak torek, sredo in četrtek od 16. do 18. ure, ter v soboto in nedeljo od 15. do 18. ure.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi