Razstava Maruše Šuštar: Slike

V četrtek, 9. januarja 2014, je bilo v Galeriji Domžale odprtje razstave Maruše Šuštar »Slike«, na kateri umetnica predstavlja svojo novejšo slikarsko produkcijo. Ob tem je potrebno poudariti, da je Maruša Šuštar ena redkih umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki v svojem delu izhajajo iz modernističnega slikarstva.

Kot je na otvoritvi razstav povedala kuratorka programa Galerije Domžale Mojca Grmek, najnovejše slike Maruše Šuštar, ki so nastale v obdobju zadnjih treh let, na prvi pogled delujejo kot značilna dela modernizma, kjer je v ospredju razmerje med barvo, potezo in svetlobo, definira pa jih občutenje na strani ustvarjalke ter vživetje na strani gledalca. Vendar že drugi pogled pokaže, da so te slike pravzaprav izseki pokrajine, tu in tam poseljene s človeškimi figurami, njihova glavna značilnost pa je, da jih dosledno zaznamuje distanciran pogled od zgoraj.

Na ravni upodobljenega, brez iskanja globljih pomenov, slike Maruše Šuštar prikazujejo razmerje med naravo in človekom; na eni strani srečujemo moč narava, njeno mogočnost, neizprosnost in brezbrižnost, na drugi človekovo majhnost, krhkost in minljivost. Druga raven interpretacije, ki je tesno prepletena s prvo, prehaja iz narave v polje družabnosti. Pri tem je izhodišče slikarkina dosledna uporaba oddaljenega pogleda od zgoraj. V obeh interpretacijah teh slik gre za prikaz nekega razmerja, ki ga bistveno opredeljuje neenakost moči; na eni strani stoji oblast, ki ji pripada vsemogočnost, neizprosnost in brezbrižnost, na drugi strani pa nemočen in nepomemben posameznik, ki mu pritiče podrejenost. »Toda če v kontekstu narave človek preprosto ne more preseči svoje podrejenosti, ker je smrten, je v polju družbenosti povsem drugače… in tu se v slikarstvu Maruše Šuštar odpira prostor za kritično refleksijo«, je še povedala Grmekova.

Razstavo je odprl direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Milan Marinič, v kulturnem programu sta sodelovali Ajda in Evina Puzin na violini. Razstava bo odprta do 25. januarja 2014. Ogledate pa si jo lahko od ponedeljka do petka od 10. do 12. ure in od 15. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure. Vstop je prost.

Maruša Šuštar
Maruša Šuštar (1977) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2006 pri prof. Zmagu Jeraju diplomirala, trenutno pa zaključuje podiplomski študij. Živi in dela kot svobodna umetnica v Preddvoru pri Kranju.

Več o avtorici in njenih delih si lahko pogledate na spletni strani www.marusa.si.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi