Razstava Maria L. Vilharja v Medgeneracijskem centru Bistrica Domžale

Medgeneracijski center Bistrica Domžale ponuja starostnikom priložnost, da preživijo starost v varnem in prijetnem okolju. V centru se nahaja institucionalno varstvo, oskrbovana stanovanja, dnevni center ter lokali z različno ponudbo. V objektu se nahajajo tudi družabno-rekreacijski prostori, v katerih se odvijajo različne delavnice in prireditve, s katerimi tamkajšnjim stanovalcem popestrijo jesen življenja.

Svoj novi dom na jesen življenja si je lani jeseni v varovanem stanovanju Medgeneracijskega centra Bistrica v Domžalah, skupaj s svojo ženo izbral slikar, kipar in grafični oblikovalec Mario L. Vilhar, ki se je rodil v Velikem Otoku pri Postojni. Vilhar je v svoji bogati umetniški karieri ustvaril veliko število del, ki jih je razstavljal tako doma kot v tujini. Tokratno njegovo razstavo (sto dvanajsto po vrsti) pa so pripravili v »galeriji Bistrica«, v pritličju MGC Bistrica v Domžalah.

Na odprtju razstave, ki so se je udeležili njegovi sorodniki in novi prijatelji iz MGC Bistrica Domžale ter direktorica MGC Bistrica Andreja Makuc, je avtor razstave Mario L. Vilhar povedal marsikaj zanimivega iz svojega bogatega umetniškega življenja. Na razstavi avtor razstavlja nekaj svojih kipov in slik, med katerimi so tudi triptihi. Gre za umetnika, ki ni vezan na ozko področje, njegove slike pa postanejo všečne že na prvi pogled, saj ustvarja s posebno kombinacijo barv – čiste barve s kaligrafskimi učniki.

Ob odprtju razstave je Mario L. Vilhar MGC Bistrici podaril tudi eno izmed svojih prekrasnih slik – Sončnice, ki bo sedaj krasila steno pritličja medgeneracijskega centra.

Umetnik je znan, da ustvarja tudi triptihe. Na fotografiji je triptih Postonjske jame.

Mario L. Vilhar
Slikar, kipar in grafični oblikovalec Mario L. Vilhar (1925), se je rodil 29. junija 1925 v Velikem Otoku pri Postojni, v umetniški družini. Z likovno umetnostjo se ukvarja že od leta 1943, samostojno pa razstavlja od leta 1955. Po tehničnem študiju in delovanju v industriji je ob delu študiral likovno umetnost. Leta 1956 je v kiparstvo uvedel tehniko metalizacije. Deloval je tudi kot gledališki igralec, pesnik, pedagog in novinar. Za svoje vsestransko življenjsko delo je prejel več priznanj, nagrad in odlikovanj, tako doma kot v tujini.

Razstava v MGC Bistrica Domžale je za Maria L. Vilharja že sto dvanajsta po vrsti.

Leta 1987 je sodeloval v televizijski dokumentarni seriji režiserja Andreja Mlakarja »Zakladi Slovenije«, leta 1989 pa je režiser Rajko Ranfl v produkciji Viba-filma posnel po svojem scenariju filmski portret »Vilharji – tri generacije« (Leo, Mario, Gorazd), ki je bil nagrajen na filmskem festivalu v Beogradu leta 1990.

V svoji bogati umetniški poti je imel Mario L. Vilhar osemindevetdeset (98) samostojnih razstav doma in v tujini, sodeloval pa je tudi na šestindvajsetih (26) skupinskih razstavah. Leta 1993 je razstavljal tudi v Likovnem razstavišču LRD v Domžalah. Študijsko je veliko potoval po Evropi, Severni Afriki in Aziji. Njegova dela pa se nahajajo v številnih zasebnih in javnih zbirkah doma in v tujini.

Razstava Maria L. Vilharja bo v MGC Bistrica Domžale na ogled do konca maja 2014. Vabljeni, da si jo ogledate! Kaj vse je povedal avtor na odprtju razstave, pa si lahko pogledate v videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi