Razstava Maje Gregl: Lahkotno in radostno

Kiparska razstava izbranke likovnega natečaja v Menačenkovi domačiji predstavlja izbor najboljših kipov in skulptur, ki jih je Maja Gregl ustvarjala v nekaj letih svojega ustvarjanja.

S prvo samostojno razstavo, ki virtualno odpira svoja vrata v torek, 11. maja 2021, v prostorih Menačenkove domačije v Domžalah, se predstavlja mlada umetnica Maja Gregl iz Domžal, ki je dobila priložnost za razstavljanje ob izboru na 8. likovnem natečaju, s katerim so obeležili stoletnico rojstva kiparja Franceta Ahčina, rojenega v Menačenkovi domačiji. Natečajno delo Maje Gregl je v kategoriji kiparstva prepričalo s celostno razgibano in inovativno združitvijo kipa in grafike, ki se v vsebinski ter tehnični dovršenosti povezuje z Ahčinovo umetnino.

»Veseli smo mladih ustvarjalcev iz domačega mesta, ki znajo neposredno prikazati svoj umetniški prostor in čas ter ga preliti v svoje umetniške stvaritve. Maja Gregl je izbranka med 40 ustvarjalci lanskega likovnega natečaja v sodelovanju z JSKD OI Domžale, ki je simbolično zaključil obeležitev 100-letnice rojstva domžalskega kiparja Franceta Ahčina. Nagrajena je bila v kategoriji kiparstvo in si prislužila možnost samostojne predstavitve v zdajšnji programski sezoni v Menačenkovi domačiji«, je v uvodu v pogovor dejala kustosinja v Menačenkovi domačiji Katarina Rus Krušelj.

V prvem prostoru so razstavljene kiparske umetniške stvaritve, ki ponazarjajo akte in obraze ljudi. Razstavljavka Maja Gregl je v pogovoru dejala, da je najbolj znan material seveda glina, ki je odlična za učenje, osebno pa jo bolj privlačijo materiali, ki imajo svojo voljo, kot na primer kamen in les. Že kot otrok je rada ustvarjala, izdelovala lutke iz cunj, ker se ji je velikokrat zgodilo, da je stvari pokvarila, zato se je morala znajti in jih popraviti ali jim dodeliti nov namen. Od malih nog se je ukvarjala s plesnim izrazom, zaradi operacije je morala opustiti ples in poiskati novo umetniško strast. Tako je našla likovno umetnost. Začelo se je s slikarstvom, umetniško grafiko, pozneje pa se je vpisala na tečaj kiparstva.

V drugem razstavnem prostoru so na ogled njena zadnja likovna dela iz časa »lockdowna«, ki so nastala pod mentorstvom Jožeta Baršija z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. »Zdi se, da pod pritiskom oziroma določenimi omejitvami, ki jih je prinesel karantenski čas, pridejo na dan razgibana, zanimiva, morda celo improvizirana dela«, je v pogovoru dejala avtorica razstave Maja Gregl. Drugi sklop razstavljenih kiparskih del je študijskih, ki jih je izdelala lani med študijem pod mentorstvom Matjaža Počivavška in na delavnici Male plastike, pod mentorstvom Dragice Čadež.

»Na Majini ustvarjalni poti lahkotno in radostno spremljamo njeno materialno in vsebinsko raziskovanje kiparskega dela, tipanja v razsežnost prostora in v konceptualno naravnane kiparske pripovedi, ki iščejo domiselne umetniške rešitve«, je dejala Katrina Rus Krušel. Na razstavi lahko občudujemo tematsko in oblikovno pester izbor likovnih del, ki pričajo o prizadevnem iskanju samosvojega likovnega izraza. Postavitev prve samostojne razstave pa mlada umetnica odločno sprejema kot nepogrešljivo pomemben izziv v umetniškem svetu.

»Prva nagrada na likovnem natečaju je priznanje in priložnost, da pokažem svoja dela in hkrati spoznam, kaj pravzaprav pomeni imeti razstavo, na kaj vse moraš misliti in koliko dela je potrebno vložiti,« je v pogovoru dejala Maja. Ustvarjanje je svoboda izražanja, je intima, interakcija, kot ples med materialom in umetnico. Poleg likovne zgodovine in teorije Maja spoznava materiale in različne načine oblikovanja. Veliko časa preživi v ateljeju, kjer izboljšuje svoje tehnike.

V veliki želji, da umetnici uspe ji kličemo: “Draga Maja, le pogumno naprej!”

Razstava pa bo za obiskovalce odprta od 12. 5. 2021 do 2. 6. 2021, od torka do petka od 10.00 do 12.00 ure ter od 17.00 do 19.00 ure ter ob sobotah od 10.00 do 12.00 ure.  Vabljeni na ogled razstave. S svojim obiskom boste podprli začetno pot mlade avtorice razstave.

Na mednarodni dan muzejev 18. 5. 2021, se bo ogleda razstave v živo udeležila tudi avtorica Maja Gregl. Od 17. do 19. ure jo boste obiskovalci lahko povprašali o marsičem, kar veseli mlado umetnico.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi