Razstava konceptualnih rešitev prenove parka Univerzale študentov Fakultete za Dizajn

V parku Univerzale Domžale so študentke in študenti Fakultete za Dizajn iz Trzina v sodelovanju z Občino Domžale pripravili odlično razstavo konceptualnih rešitev prenove parka Univerzale, ki so jo med mogočnimi drevesi tega parka postavili na devetih velikih štirioglatih panojih. Študentje so kljub šolanju na daljavo v korona času naredili domiselne in napredne koncepte in svoje zamisli, kako naj bi park Univerzale po njihovo izgledal.

Odprtje razstave je poteklo v torek, 22. junija 2021 v parku Univerzale, kjer se je zbralo triindvajset študentov z mentorji. Odprtja razstave so se udeležili mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, dekanja red. prof. Nada Matičič, viš. pred. Benjamin Hafner ter docent Ivo Koritnik, ki so povedali nekaj besed o nastajanju razstave konceptualnih rešitev, o težavah, ki so jih imeli zaradi šolanja na daljavo, a so kljub temu  študentje z velikimi napori ustvarili čudovite koncepte z zazrtostjo v prihodnost urejanja parka Univerzale.

Po nagovorih so se študentje podali do svojih konceptualnih rešitev, predstavljenih na panojih ter  povedali, kako so izdelovali svoje zamisli ter jih prelili na papir.

Kot je dejal viš. pred. Benjamin Hafner, je park Univerzale ena od zunanjih dnevnih sob mestnega sistema oz. mestnega urbanizma Domžal. Ima svojo značilno naravno strukturo prepleta dreves in križa poti s sredinskim fragmentom nekdanje fontane. Neposredno je postavljen ob bok severne stranice nekdanje Oberwalderjeve tovarne secesijskega sloga iz konca 19. oz. začetka 20. stoletja.

Tako je naloga študentov bila študija različnih konceptualnih rešitev prostora, ki sprožajo nova razmišljanja, iz katerih se lahko v prihodnosti vzpostavi težnja po možnosti prenove tega ali kateregakoli drugega dela mesta ob upoštevanju obstoječih danosti in značilnosti prostora. Za prijetno vzdušje je z umirjeno glasbo poskrbel Jakomeni trio.

Panoji bodo na ogled do nadaljnjega v parku Univerzale, zato si jih le oglejte (in ne uničujte), saj so dela pridnih študentov in študentk, ki so za to porabili ogromno časa. Glejte z očmi in ne z rokami.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi