Razstava klekljarskih del v Domžalah: Čipka na kamnu

V prostorih Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, na Ljubljanski 58 v Domžalah, je v petek, 12. maja 2017, potekalo odprtje razstave čipk, ki so jo poimenovali Čipka na kamnu. Na razstavi se s svojimi deli predstavljajo Klekljarska skupina Slamice, vezilje iz Domžal in skupina prostovoljk UNICEF.

V Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje je vključenih 1.713 članic in članov. Program društva je usmerjen na štiri področja: izobraževanje, kultura, šport in rekreacija ter humanitarna dejavnost. Poleg vsega tega se ukvarjajo tudi s staro umetnostjo klekljarskih del, s katero je pričela Marija Rupert. Ob odprtju razstave klekljarskih del oziroma čipkarskih del, ki bo na ogled vse do nedelje, 14. maja, so člani Društva Lipa gostili tudi posebne goste in sicer oskrbovance iz Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar Ljubljana in članice Klekljarskega društva Čebelica iz Most pri Komendi.

Vse prisotne je pozdravila predsednica društva Metka Zupanek, ki je posebno zahvalo namenila Mariji Rupert, ki je pričela v Društvu Lipa Domžale s to staro umetnostjo. »Mariji ob vsakodnevni množici del žal nikoli ne rečem: Marija hvala ti za goro opravil, ki jih opravljaš v mnogih skupinah kleklarjev«, je dejala Metka Zupanek in Mariji Rupert izročila rožico z željo, da ostane taka še v naprej.

Na razstavi čipk, so prisotne tudi izdelovalke Unicefovih punčk. Ob tem je potrebno poudariti, da je za takšno delo potrebno posebno nagnjenje, saj se porabi veliko časa za izdelavo posamezne punčke ali fantka. Vsa sredstva od prodaje so namenjena otrokom iz nerazvitega sveta. Te lepe punčke, ki nastajajo izpod rok lipinih ustvarjalk, so že razveselile otroke in odrasle po vsem svetu. Danes pa tudi oskrbovance VDC Tončke Hočevar, saj so kot darilo Društva Lipa Domžale, lahko po svoji izbiri izbrali najlepšo domžalsko Špelco.

V kulturnem programu na odprtju razstave čipkarskih del, ki si jo bo v prostorih Društva Lipa Domžale možno ogledati še danes v soboto, 13. maja in v nedeljo, 14. maja 2017, med 10. in 18. uro, je sodelovala tudi skupina Strunice, ki jo vodi Damjana Praprotnik. 

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi