Razstava Jožeta Töniga v Knjižnici Domžale: Digitalne grafike in kipi

V svojem ustvarjalnem opusu domžalski umetnik Jože Tönig prehaja iz enega likovnega medija v drugega, iz slikarstva v kiparstvo in obratno, občasno se ukvarja tudi z restavriranjem in konzerviranjem slik, kipov in starih predmetov. Obnovil pa je tudi kar nekaj vaških kapelic.

Likovni in kiparski mojster ter restavrator je sodeloval tudi na številnih skupinskih razstavah ter tudi sam pripravil kar nekaj samostojnih slikarskih, kiparskih in kombiniranih razstav. Poleg že naštetega se ukvarja tudi z ilustracijami, risanjem karikatur, stenskimi poslikavami ter izdelavo pustnih mask, ki prikazujejo znane osebnosti in politike. Pustne maske ste lahko videli na pustnih karnevalih na Viru.

Razstavo, ki jo je v ponedeljek, 7. aprila 2014, v Knjižnici Domžale odprl umetnik Jože Tönig, pa je prikaz ustvarjanja umetnika v »digitalni tehniki«, tako imenovani računalniški grafiki. Izkorišča možnosti, ki jih ponuja ta nova tehnika grafične obdelave, za katero so navdih lahko fotografije narave ali osebe ali njegovih kipov ali slik. Iz fotografij se začne avtor ukvarjati z novo zgodbo, ki prave fotografije spremeni v domišljijski svet. Tako se avtorju s pomočjo računalnika rojevajo nove ideje in rešitve.

Jože Tönig se je rodil leta 1954 v Trzinu in se leta 1957 preselil v Domžale, kjer živi in dela še danes. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kiparskih veščin se je učil pri prof. Dragu Tršarju. Na Centru srednjih šol v Domžalah je poučeval umetnostno vzgojo, nato pa na podiplomskem študiju leta 1996 magistriral iz restavratorstva in konzervatorstva.

Razstava Jožeta Töniga bo v Knjižnici Domžale na ogled do 24. aprila 2014. Vabljeni, da si jo ogledate.

Domoznanstvo v Knjižnici Domžale
Domoznanstvo je del kolektivnega spomina in kolikor več vanj prispevamo, toliko bogatejše je, zato v Knjižnici Domžale vsako leto predstavljamo umetnike in ljubiteljske ustvarjalce iz naših krajev. Razstave so namenjene našim obiskovalcem, da spoznajo domače umetnike in ustvarjalce ter njihovo delo, kot tudi samim ustvarjalcem, da se predstavijo skozi svoje delo, je ob odprtju razstave zapisala Urška Justin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi