Razstava izdelkov ročnih del v prostorih župnišča Vir

V župnišču na Viru je v soboto, 23. in v nedeljo, 24. aprila 2016, potekala razstava ročnih del posvečena v spomin in zahvalo pokojni članici in mentorici Nadi Matko, ki jo je pripravila skupina za ročna dela Župnije Vir skupaj z Društvom upokojencev Lukovica.

Prejšnji župnik cerkve Sv. Jožefa na Viru, Jože Tomšič in Nada Matko sta se dogovorila za prostor v župnišču in po vabilu in oglasu v župnijskem listu, se je kar nekaj domačink prijavilo na povabilo in nastala je skupina za ročna dela župnije Vir. Ker je Nada imela neizmerno željo svoje znanje izdelave ročnih del izpopolniti in podeliti med čim več ljudi, se je najprej vključila v skupino za ročna dela pri Društvu upokojencev Lukovica, kjer je bila kot članica, nato pa ustanovila skupino za ročna dela župnije vir, kjer je delovala kot mentorica.

Tako so se člani in članice skupin izpopolnjevali v delu izdelave izdelkov iz krep papirja, najlonk, ličkanja, perlic in drobnih nitk, vezave knjig in revij, kvačkanih izdelkov in še mnogo več, kajti Nada je bila kot polna skleda znanja, ki ga je bilo potrebno razdeliti čim širši množici ljudi. Da ja ne bi šlo kaj v pozabo, kot bi slutila, da bo tako hitro odšla. Po odhodu župnika Jožefa Tomšiča v drugo župnijo, se je tudi novi župnik Pavel Okoliš zavzel, da je skupina naprej delovala v prostorih župnišča in ustvarjala svoje edinstvene umetnine. Po odhodu drage in neprecenljive mentorice Nade Matko, so se članice že toliko naučile, da so skupino peljale naprej, v zadnjem času pa jo tudi nadgrajujejo z mladimi nadobudnimi ustvarjalci, ki se bodo naučili izdelave neprecenljivih ročnih umetnin in jih morda čez leta tudi sami delili svojemu podmladku. 

Razstavo, ki je bila bogato razstavljena na mizah, se je udeležil tudi prejšnji župnik Jože Tomšič ter se z molitvijo poklonil Nadi ob mizi, na kateri je bila njena slika ter izdelki, ki jih je sama izdelala, prelepe nageljne s perlicami in nitkami, še dober mesec preden se je za vedno poslovila.

Bogata razstava ročnih umetnin je privabila k ogledu veliko obiskovalcev, ki so se izmenjali v teh dveh dneh odprtja in s tem dali članicam skupine spodbudo in seveda priznanje, da s temi ročnimi umetnijami nadaljujejo in tudi one znanje širijo med čim večjo množico uka željnih bodočih umetnikov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi