Razstava ilustracij Kristine Krhin

Stene glavne avle Knjižnice Domžale krasi veliko število ilustracij, ki so nastale pod spretnimi prsti priznane in večkrat nagrajene slovenske ilustratorke Kristine Krhin. Razstavljene ilustracije so iz slikanic za otroke, ki bogatijo slovenske knjižne police. V »zaboju« pod ilustracijami si lahko otroci in starši lahko ogledajo tudi slikanico, iz katere je ilustracija na steni.

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 23. maja 2022, potekalo odprtje razstave ilustracij priznane in večkrat nagrajene slovenske ilustratorke Kristine Krhin, ki se je s svojimi ilustracijami močno uveljavila tako doma kot v tujini. Tokrat se je ilustratorka predstavila z ilustracijami, ki jih je ustvarila za različne slikanice v zadnjih letih. Na razstavi si je mogoče ogledati originalne ilustracije junakov kot sta Bibi in Gusti, Miška z roza očali, jazbec, petelinček in še mnogo drugih likov, katerih slikanice bogatijo slovenske knjižne police.

Odprtja razstave so se poleg ilustratorke dipl. slikarke Kristine Krhin udeležili tudi mag. Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Knjižnice Domžale, Nina Mav Hrovat, otroška in mladinska pisateljica, zaposleni v Knjižnici Domžale, ki veliko delajo z otroci na raznih bralnih in igralnih uricah, ki se dogajajo v Knjižnici ter prijatelji in sorodniki ilustratorke. V kulturnem programu sta nastopila Ula Supej na klavirju in Maks Supej na flavti.

Na začetku  je vse zbrane in ilustratorko Kristino Krhin pozdravila mag. Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Knjižnice Domžale, ki je med drugim dejala, da je tako njej kot Knjižnici Domžale v čast, da gostijo razstavo slikanic tako priznane ilustratorke, katere ilustracije se kažejo na vseh policah otroškega dela knjižnice, samo slikanice je potrebno odpreti.

V nadaljevanju sta o čudovitih ilustracijah ob vodenem ogledu spregovorile tudi Nina Mav Hrovat in ilustratorka Kristina Krhin, saj so na razstavi tudi ilustracije njenih pravljic »Miška želi prijatelja« in »Posluh, jazbec gre!«, ki sta zelo priljubljeni med vrtčevskimi otroki. Tako na vodenem ogledu razstavljenih ilustracij obiskovalci takoj opazijo, da likovne podobe, ki jih ustvarja Kristina Krhin, v slikanice prinašajo posebno svežino in nežnost, s katero se skuša zgodbica dotakniti občutljive in domišljije polne otroške duše. Ilustratorka želeni vtis dosega s premišljeno uporabo kombinirane tehnike, kjer ji zlasti akvarel omogoča prosojni in zračni videz prizorišč. S čudovitimi ilustracijami Kristine Krhin nas zgodba spomni na krhkost našega bivanja in prepotrebno pomoč, ki jo prejmemo, ko zanjo zaprosimo. Življenje je na strani svetlobe in poguma, zmeraj.

Kristina Krhin je slovenska ilustratorka, ki se je rodila leta 1974 v Novem mestu. Otroštvo je preživljala med zelenimi dolenjskimi griči, kjer je z vso predanostjo in resnostjo, večkrat mokrih in strganih hlač, raziskovala potočke, tolmune, skrite gozdne kotičke, se potapljala v visokih travah in iskala zavetja v krošnjah dreves. Ves čas je bila zelo radovedna in s tem vedno  tik za petami škratom in gozdnim vilam, ki so venomer izginjali nekam med korenine mogočnih dreves … No, na skrivaj vse to počne še danes. Predvsem pa čudovita otroška doživetja nadvse rada vpleta v svoje delo, v ilustracije. V Kristini Krhin, vedoželjni, uspešni, izvirni in vse bolj priljubljeni ilustratorki, ves čas tli želja po ustvarjanju. Le njena intenzivnost, kakor sama iskrivo pove, »valovi in prihaja v intervalih.« Kristina je prepoznavna po številnih likih, ki jih je ustvarila. Rada ima svoje delo, saj je prepričana, da raste ob njem. Zdi se ji, da je talent za ustvarjanje podedovala po očetu, vedno pa je imela podporo obeh staršev.

Leta 2000 je iz slikarstva diplomirala na Likovni akademiji v Ljubljani pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša in prof. dr. Nadje Zgonik. Znanje, ki si ga je nabrala v času študija, danes uporablja pri svojem poklicu ilustratorke.  Deluje kot ilustratorka in je samozaposlena v kulturi. Ilustrirala je vrsto slikanic za domače in tuje založbe. S svojimi deli sodeluje tudi pri ustvarjanju različnih otroških revij in učbenikov.

Razstava bo odprta med 23. majem in 18. junijem 2022. Le oglejte si jo, ko pridete skupaj z otroci po otroško literaturo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi