Razstava ilustracij in druženje z Andrejo Gregorič v Knjižnici Domžale

V Knjižnici Domžale se trenutno predstavlja priznana slovenska ilustratorka Andreja Gregorič z izborom ilustracij iz knjižnih del, v katerih izpostavlja tehniko kolaža. Z uporabo kolaža je ilustracijam dala novo dimenzijo in jih z njihovo večplastnostjo približala mlajšim in starejšim bralcem, tako ljubiteljem mladinske in otroške poezije kot tistim, ki so naklonjeni slikanicam ter mladinski prozi.

Andreja Gregorič je rojena 19.6.1972 v Ljubljani. Po končani gimnaziji Poljane, je vpisala študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer oblikovanje vizualnih komunikacij, pod mentorstvom prof. Petra Skalarja. Diplomirala je pod strokovnim vodstvom mentorjev prof. Zdravka Papiča in prof. dr. Staneta Bernika, na temo oblikovanje in ilustriranje sodobne mladinske literature-oblikovanje knjige kot vizualno bralnega organizma. Med študijem se je usmerila predvsem na tri področja: področje oblikovanja, ilustracije ter slikarstva. Slikarstvo je študirala pod mentorstvom akad. slikarja prof. Franca Novinca, kar je odločilno vplivalo na nadaljni razvoj.

Predmet njenega zanimanja je poleg slikanja, oblikovanje in ilustriranje knjižnih del s področja mladinske in otroške literature, oblikovanje celostnih grafičnih podob, ter oblikovanje notranjih interierjev, pri čemer želi združiti predvsem svoja lastna zanimanja s pridobljenim oblikovalskim in slikarskim znanjem. Soočanje z različnimi interesnimi področji, ki so hkrati med seboj tudi sorodna in združljiva, ji predstavlja vedno nove izzive v iskanju celostnega pogleda na širši in ožji svet ki nas obdaja.

Od leta 2008 ima status samozaposlene v kulturi. Je članica DLUL- Društva likovnih umetnikov Ljubljana, ter članica sekcije ilustratorjev na Društvu likovnih umetnikov Ljubljana. V letu 2009 ter letu 2015 je prejela delavno štipendijo Društva likovnih umetnikov Ljubljana, za perspektivne avtorje.

Razstava je na ogled do 20 februarja 2016. Vabljeni!

Avtor: Sonja Jurišević, Knjižnica Domžale
Tagi