Razstava fotografskih portretov

Foto, kino in video klub Mavrica je pripravil letno pregledno razstavo fotografij svojih članov. Tokrat zaključne prireditve, kjer bi slovesno podelili priznanja in nagradili najboljše, ni bilo. Zato pa si je možno ogledati najboljše fotografije na spletni strani društva.

Ocenjevalna komisija v sestavi Aco Majhenič, Karol Steiner in Toni Iglič se je morala prilagoditi razmeram in je svoje delo opravili od doma in o ocenjevanju, fotografijah in razstavi zapisala: »Smo opravili svoje delo, a smo resnično pogrešali pravo žirantsko sceno, ko to delamo skupaj in se mnenja ter argumenti bolj razplamtijo. Vsak od nas je ocenil dela in pripravil predloge za nagrade, ki jih ob soočenju tokrat ni bilo težko določiti. Fotografij, ki bi izrazito izstopale, ni bilo zelo veliko, hkrati pa tudi ni bilo veliko slabih, da bi jih izločili. Veseli smo fotografij, ki so nastale v pravem trenutku – morda tehnično celo nepopolne – a kompozicija, nenavadna svetloba, ki jo avtor opazil in zabeležil, odtehtajo. Radi nagradimo tudi dobre ideje, ko je fotografija pravzaprav nastala že v fotografovi glavi, poskrbel je le še za dobro izvedbo. Ob tem morda poziv mladim fotografom, ki niso obremenjeni s preteklostjo, nagradami, preračunljivostjo, ki nam starejšim lahko velikokrat podzavestno krojijo pogled: uresničite svoje ideje, bodite drzni in inovativni.«

Na razstavo je 17 fotografov poslalo blizu dvesto posnetkov. Ocenjevalna komisija je sprejela 64 fotografij portretov in 69 fotografij v prosti tematiki ter jih ocenila po merilih Fotografske zveze Slovenije. Najboljše fotografije v tematiki portret so ustvarili: Binca Lomšek – 1. nagrada, Anja Kosmač – 2. nagrada, Špela Kragelj Bračko – 3. nagrada, Mateja Absec, Sara Mošnik, Maša Kosmač, Peter Rojc, Jan Rojc – diplome. Najboljše fotografije v prosti tematiki so napravili: Blaž Peterka – 1. nagrada, Miha Kosmač – 2. nagrada, Anja Kosmač – 3. nagrada, Albinca Kosmač, Peter Rojc, Iztok Končina, Maša Kosmač, Jan Rojc – diploma.

Groblje. (Foto: Iztok Končina)

Izbrane in nagrajene fotografije si je možno ogledati na tej povezavi.

Besedilo: Igor Lipovšek; Fotografiji: Binca Lomšek in Iztok Končina

 

Tagi