Razstava FKVK Mavrica v domačiji Jakoba Aljaža

Radomeljsko društvo Mavrica s svojo dejavnostjo sega prek občinskih meja. 11. aprila je na povabilo Kulturnega in umetniškega društva JaReM, ki deluje v občini Medvode, pripravilo razstavo Bogastvo dediščine. Na več kot petdesetih fotografijah so v obnovljeni rojstni hiši triglavskega župnika v Zavrhu pod Šmarno goro prikazane štiri vrste dediščine: po vodi k mlinom, sakralni objekti, kozolci in čebelnjaki, etnografske grafike.

Razstavo je odprl Roman Veras, predsednik društva JaReM. V nagovoru je opisal pomen ohranjanja naravne in kulturne dediščine. Z mehko besedo se je sprehodil med fotografijami in orisal motive. Posebej se je ustavil pri štirih, ki so obešene na najbolj opaznem mestu: »Prva, grajska vrata, so zelo blizu grafični upodobitvi. Druga, pod njo, je zavestno premaknjen in obrnjen motiv ter spominja na sliko kakšnega impresionista. Na nasprotni strani se v polni meri kaže ekspresija nevihtne hude ure. Zadnja je fotografija z vrha Triglava. Tu je predvsem zanimiv kot, s katerega je motiv fotografiran. Ta vsaj mene navdaja z občutkom, kot da je hud vihar pravkar premaknil Aljažev stolp. No, ga ni! Prepričan sem, da bo tam stal še najmanj 10 in več let.«

Za kulturni program ob odprtju razstave je Mavrica prikazala 9 filmov, ki so skupaj stari 400 let. Pred ogledom filmov, ki jih je za projekcijo izbral, je spregovoril Janez Meglič. Razložil je, zakaj se je odločil za filme, ki prikazujejo dogodke iz let 1974 – 1977. Spomnil je tudi na projekcijo filmov radomeljskega društva v dvorani Slovenske kinoteke v Ljubljani. Po njegovi zaslugi je Studio Meg filme, ki so se že pošteno kvarili, presnel na digitalni medij. Obiskovalci večerne prireditve so si ogledali filme: Naš festival '74, Ugaslo ognjišče, Valj, Bratova kri, Minevanje, Dobiva se na trgu, Žegen, Skrivnosti stare žage in Modna revija mojstra Debevca.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: FKVK Mavrica
Tagi