Razstava Domžalčanke Štefke Košir Petrić: Harmonična govorica narave in človeka

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je bilo v torek, 7. januarja 2013, odprtje razstave domžalske kiparke Štefke Košir Petrić: Harmonična govorica narave in človeka, kjer se s svojimi zadnjimi deli – kolažih v spremstvu izbranih plastik intimnega formata, po dolgem času ponovno predstavlja domači javnosti.

Domžalčanka Štefka Košir Petrić je kiparka, ki ji vselej uspeva v svoja dela vnašati lastno filozofijo življenja. Njen kiparski opus motivno sega od portreta do fantazijske rastlinske plastike v glini in bronu ter risba. Kot je na odprtju razstave povedala Katarina Rus Krušelj, imamo redko priložnost predstaviti likovna dela, ki pristno obravnavajo harmonično sožitje človeka in narave. Avtorica razstave Štefka Košir Petrić se v Menačenkovi domačiji tokrat predstavlja z njenimi zadnjimi deli v obliki papirnatih kolažev v katerih ohranja simbolično povezavo človeka z naravo, čeprav v njih izstopa predvsem igra rastlinskih elementov. Avtorica se je za kolaž odločila, ker ji oči in roke ne delujejo več tako kot prej. K nadaljnjem ustvarjanju pa jo je spodbudil rojak, umetnik Janez Praprotnik, ki ji pomaga tudi pri okvirjanju kolažev. Tako je v zadnjih dveh letih avtorica ustvarila preko devetdeset kolažev. Nekaj njenih kolažev in izbranih plastik intimnega formata, pa si lahko v Menačenkovi domačiji v Domžalah ogledate do 25. januarja 2013.

V kulturnem programu na odprtju razstave je sodeloval Kvartet Grm. Sponzor odprtja razstave pa je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

V času odprtja razstave, je Menačenkova domačija odprta vsak delavnik od 10. do 11. ure in od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 11. ure.

Štefka Košir Petrić
Akademska kiparka Štefanija Košir Petrić se je rodila 5. decembra 1926 v Domžalah. Po končani srednji šoli je študirala kiparstvo na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Njeni profesorji so bili kiparji prof. Peter Loboda, prof. Frančišek Smerdu in prof. Zdenko Kalin, pri katerem je leta 1954 diplomirala. Po študiju se je posvetila pedagoškemu delu in poučevala na osemletkah v Sisku in v Domžalah ter na Srednji usnjarsko-galanterijski šoli Domžale. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj. Po upokojitvi se je v celoti posvetila kiparstvu in risbi. S svojimi deli se redno udeležuje vseh skupinskih in društvenih razstav doma in v tujini, svoje »male plastike« in pastele pa je predstavila tudi na številnih samostojnih razstavah. V letu 2012 je začela izdelovati kolaže.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi