Razstava del članov Likovnega društva Senožeti Radomlje – Od Kubizma do geometrijske abstrakcije

V petek, 8. maja 2015, je v Galeriji Domžale potekalo odprtje razstave del članov Likovnega društva Senožeti Radomlje. Razstava, ki so jo poimenovali od Kubizma do geometrijske abstrakcije, prikazuje pregled celoletnega dela društva, v katerem so se posvečali raziskovanju kubizma, pa vse do abstrakcije – modernizma. Razstavo so v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Domžale, posvetili Tednu ljubiteljske kulture v Sloveniji.

Predsednica Likovnega društva Senožeti Radomlje, Danica Šraj, je ob otvoritvi razstave povedala, da tudi letos posvečajo njihovo zaključno razstavo tednu ljubiteljske kulture v Sloveniji: »Tudi Slovenija ima veliko ljubiteljskih kulturnikov. Mnogo amaterjev se ukvarja z glasbo, s plesom, z likovnim ustvarjanjem. Tudi mi smo eni izmed njih, ki se ukvarjamo s to dejavnostjo. Mi se s to dejavnostjo ukvarjamo že 15 let in nekako skušamo napredovati iz leta v leto. Če nam uspeva boste ugotovili obiskovalci.« Kot je še dejala Šrajeva so letošnje leto namenili raziskovanju kubizma in modernizma. To se tudi vidi tudi iz njihovih likovnih del.

Akademski slikar Janez Zalaznik je povedal, da je za likovnike pomembna tudi letošnja obletnica, obeležuje se namreč 100 let rojstva ene od ključnih ikon moderne umetnosti, Malebčevega črnega kvadrata na beli osnovi. Ene prvih popolnoma abstraktnih slik. »Mi smo se tako lansko kot letošnjo pomlad odločili, da se posvetimo obdobju umetnosti, ki je nastala med letoma 1905 in 1920. V čas, ko se je rojevala moderna umetnost. Veliko ljubiteljskega slikarstva se namreč konča na koncu 19. stoletja, nikakor pa ne preko tega. Potrebno pa je prehodit tudi pot preko 20. stoletja, da se več naučimo o slikarstvu in umetnosti. Že prejšnjo pomlad smo se ukvarjali s kubizmom, smerjo, ki je popeljala v novejše čase, v modernizem. Letos smo nadaljevali, da smo nastopili proti abstrakciji. Se pravi različne možnosti abstraktnega izražanja«, je dejal Zalaznik in nadaljeval: »To kar danes vidimo na razstavi me spominja na kakšno razstavo v Rusiji leta 1915, ko se je največ dogajalo v polju slikarske avantgarde. Osebno sem zelo zadovoljen s temi izdelki, saj me je marsikdo presenetil. Nekatere slike bi lahko visele tudi kje drugje in marsikdo niti opazil ne bi, da gre za delo amaterjev.« Na koncu je Zalaznik čestital vsem, ki razstavljajo.

Koordinator Javnega sklada RS za kulturno dejavnost, Območne izpostave, Pavel Pevec, ki je tudi odprl razstavo, je ob tednu ljubiteljske kulture spomnil, da na območju nekdanje domžalske občine deluje več kot 100 ljubiteljskih kulturnih skupin. Od pevskih skupin, plesnih skupin, pa vse do likovnih društev. Z izdelki Likovnega društva Senožeti Radomlje na tokratni razstavi, ki so nastali v izrednem kratkem času, pa je izredno zadovoljen.

Na odprtju razstave je v kulturnem programu sodelovala violinistka Vita Pilih.

Razstava bo odprta do sobote, 15. maja 2015 vsak dan, razen ponedeljka od 10.00 do 12.00 ure in od 16.00 do 18. ure

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi