Razstava čipka na slamniku

V prostorih društva Lipa Domžale je klekljarska skupina Slamice, v sodelovanju z veziljami in prostovoljkami Unicefa, od 24. do 26. junija 2016, pripravila skupno razstavo čipk, vezenin in punčk.

Junij mesec je v Sloveniji v znamenju čipk, saj je gostila 17. svetovni čipkarski kongres in generalno skupščino Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA. Osrednje kongresno dogajanje je potekalo od 24. do 26. junija 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Spremljajoče dejavnosti se odvijajo tudi v Idriji, ki slavi 134-letnico svoje čipke, Žireh, Železnikih, Cerknem, Škofji Loki, Polhovem Gradu in številnih drugih krajih po Sloveniji, nekatere tudi v času pred in po kongresu. Tako je tudi naša razstava ČIPKA NA SLAMNIKU bila posvečena temu pomembnemu dogodku v Sloveniji.

Kongres OIDFA je največja in najpomembnejša čipkarska prireditev na svetu. Kongres v Ljubljani bo verjetno tudi največji kongresni dogodek v Sloveniji v letošnjem letu, saj je na njem bilo okoli 800 registriranih udeležencev in nekaj tisoč obiskovalcev.

Prepričana sem, da smo izkoristili priložnost, ki nam jo je ponudil kongres OIDFA, da seznanimo s čipkarskim bogastvom Slovenije tako domačo, kot tujo javnost in postavimo Slovenijo na čipkarski zemljevid sveta na mesto, ki ji pritiče. Domžalske klekljarice, s svojo mentorico Marijo Rupert, smo za "hit poletja" dodale čipko na slamnik.

Avtor: M.Kavčič; Foto:M.Kavčič
Komentarji uporabnikov
Tagi