Razstava Barbare Kastelec: Arkadija in zapeljive podobe uničenja

V Galeriji Domžale je v četrtek, 9. aprila 2015, potekalo odprtje razstave akademske slikarke Barbare Kastelec. Pogovor z umetnico je vodil vodja programa Galerije Domžale, akademski slikar Jurij Smole.

«Nihče od nas – razen umetnosti – ne bo preživel jedrske kataklizme, bi lahko na kratko zapisali kot komentar k Barbarinim slikam. Velike, privlačne, skoraj vsakomur znane podobe atomskih in strupenih gob, lebdeče v težkem zraku pokrajine, so nenavadne. Barbarine slike niso samo popolno zlite podobe jedrskih eksplozij in pravih, žlahtnih, monumentalnih strupenjač, temveč so tkanje njenih srečnih, osebnih doživetij narave iz zgodnje mladosti in razmisleka o prenehanju vsega. So umetniški prikaz lepote uničevanja: čudoviti nimbi nad ognjenimi stebri slepečih eksplozij, nadzemeljskih pojavov, zlahka zastopani z gobami, zato jih gledalec kmalu zamenjuje«, je ob odprtju razstave zapisal akademski kipar Jurij Smole.

In res so slike, ki ponazarjajo gobe in eksplozije atomskih bomb skupaj v isti sliki osupljivo lepe, ostre in v čudovitih barvah. Okrogle slike pa so poslikane s posebnimi barvami in pigmenti, tako da ima opazovalec vtis, da se nahaja med slikami v 3D tehniki.

Barbara Kastelec, rojena 8. 9. 1976 v Kranju, s stalnim prebivališčem na Mladinski ulici 19 v Žireh, leta 2001 diplomira pri doc. dr. Nadji Zgonik in prof. Emeriku Bernardu na ljubljanski ALUO, kjer leta 2004 konča še podiplomski študij pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša. Istega leta kot likovni vodja sodeluje pri mednarodnem projektu Let´s realise the White Paper through Art, ki se zgodi v Wroclawu (Poljska) v okviru programa EU Youth for Europe. Leta 2001 prejme 2. nagrado na XI. koloniji diplomantov ALU v Velenju, leta 2006 nagrado za najboljše delo mladega avtorja na Ex-tempore Piran ter leta 2013 glavno odkupno nagrado (finalni izbor) na Ex- tempore Piran. Leta 2006 pridobi status samostojne kulturne delavke.

Razstava Barbare Kastelec bo v Galeriji Domžale na ogled do 23. aprila 2015.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi