Razstava 104 ustvarjalcev Slikarske šole Blaža Slaparja

Razstava poustvarjalcem v spodbudo, občudovalcem umetnosti v veselje, je dejal mag. Blaž Slapar. Pred kratkim je naredil magisterij. Pred osmimi meseci pa je postal očka malega Oskarja. Poročen je z soprogo Eriko.

Kot je napisal v katalogu, se spominja trenutka v otroštvu, ko je sedel za mizo in se učil matematike. V agoniji se je prebijal skozi enačbe, račune in logaritme. Kako lep dan bo, ko bo lahko delal samo tisto, za kar je rojen; slikarsko umetnost. Spomini iz otroštva so se mu izpolnili. Sedaj dopoldne riše, slika in oblikuje, zvečer pa poskuša svojo umetnost približati mladim in malo manj mladim ustvarjalcem. Kot je dejal Blaž, je njegov cilj pri slikarski šoli vedno enak; spodbujanje ustvarjalcev vseh starosti za premikanje lastnih kreativnih mej. Nekateri to počnejo z lahkoto, nekateri nekoliko težje, toda vsi v svoje izdelke vložijo najboljše, kar ta hip zmorejo. In na to je zelo ponosen.

Slikarska šola Blaža Slaparja je svojo ledino zaorala v šolskem letu 2009/2010. Takrat osem učencev je obiskovalo slikarsko šolo na OŠ Jurija Vege v Moravčah. Prva razstava pa je bila v preddverju Kulturnega doma v Moravčah. Takratni trije učenci so v naslednjem letu opravljali izpite na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo in so jih vsi uspešno opravili. Naslednje leto se je zanimanje povečalo in popoldanski čas je pripadel slikarski šoli za odrasle. Mladi umetniki so poleg tistih iz Moravč, začeli ustvarjati tudi na OŠ Janka Kersnika na Brdu in na OŠ Dob. Določene tehnike so jim pokazali tudi gostje. Z mag. Marijo Nabernik so ustvarjali znanstveno ilustracijo sadja in zelenjave z akvareli, Matej Kovačič jim je predstavil karikaturo, Martin Petrič pa slikanje z akrili. Blaževi sošolci z Akademije so prikazali vsak svoj pogled na umetnost in naredili so uvod v izbrano slikarko temo. Čeprav imajo začrtano temo, si v Blaževi slikarski šoli ustvarjalci sami izberejo želeno tehniko in tematiko, ki jo želijo spoznati in se je naučiti.

Na letošnji razstavi je razstavljenih okoli 350 slik, tako mladih kot starejših umetnikov. Zelo pogosta je živalska tematika. Tudi portretov in figur ne manjka. Pogostejše so tudi pokrajine, stripi in tihožitja ter abstrakcija.

V letošnjem letu 2012/2013 so se jim pridružili še večerni tečajniki na OŠ Venclja Perka v Domžalah, ki je potekal v dveh terminih. Novinci so spoznavali osnove, vendar so jih hitro osvojili in začeli ustvarjati kot njihovi že izkušeni sošolci. Tako imajo sedaj že štiri OŠ: Moravče, Brdo Pri Lukovici, Dob in Venclja Perka v Domžalah. Z šoloobveznimi umetniki se dobivajo takoj po končanem pouku, za odrasle pa so termini dodeljeni v večernih urah.

Posebnost letošnjega leta je prav gotovo katalog, v katerem je predstavljenih vseh 104 ustvarjalcev s slikami, ki jih razstavljajo v Hali KC v Domžalah. Razstava bo odprta še danes v soboto 1. in jutri v nedeljo 2. junija 2013, od 10. do 18. ure.

Koliko učencev pa drugo leto? Kje vse se bo izvajala šola? Kje bo razstava? To nas v upanju na tako pozitiven odziv kot doslej, neizmerno zanima.

Vsem sedanjim in bodočim umetnikom želimo veliko lepih umetnij, pa pridružite se šoli Blaža Slaparja, saj se v vsakem izmed nas skriva nekaj umetniškega, pa ne vemo, kako bi to umetnost izbezali na plan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi