Radomeljska kinodvorana na LIFFu v Cankarjevem domu

»Je možno posneti dobro fotografijo z mobilnim telefonom? Je možno s fotografijo, posneto s telefonom, uspeti na fotografskem natečaju? Je možno posneti dobro fotografijo v Kulturnem domu v Radomljah? Je pomembna ideja?« Na vsa ta štiri vprašanja, ki si jih je zastavil akademski slikar Janez Zalaznik, je bil odgovor DA! Njegova fotografija »Bližnje srečanje tretje vrste«, ki jo je posnel z mobilnim telefonom in sicer na balkonu nekdanje radomeljske kinodvorane, je na fotografskem natečaju, ki je bil razpisan v okviru Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFE, osvojila tretjo mesto.

Te dni v Ljubljani poteka LIFFE – Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki enkrat na leto ponudi priložnost za ogled dobre in včasih odlične svetovne filmske produkcije, ki jo komercialni distributerji običajno obidejo. Ob dogodku sta Cankarjev dom in MMC RTV SLO razpisala natečaj za fotografijo na temo filma: »Skozi prizmo ustvarjalcev ali gledalcev, realnosti ali domišljije, z vidika umetnosti ali tehnologije. Možnosti so neomejene. Kot je neomejen film.«

Na natečaj se je z dvema fotografijama prijavil akademski slikar Janez Zalaznik, mentor Likovnega društva Senožeti Radomlje, ki mu je med zmagovalne tri fotografije, uspelo zriniti kar dve svoji fotografiji. Drugouvrščena fotografija ima naslov »Tarkovski v snežnem metežu«, tretjeuvrščena pa »Bližnje srečanje tretje vrste«. Ta pa je bila posneta s telefonom na balkonu nekdanje radomeljske kinodvorane, v današnjem Kulturnem domu Radomlje. Nastala je odlična črno-bela nostalgična fotografija, ki predstavlja tretjo vrsto balkona, kjer še vedno kraljujejo imenitni stari kino stoli, ki imajo za seboj pestro zgodovino. S tem posnetkom je dokazal, da je dobra umetniška fotografija odvisna predvsem od ideje in sposobnosti videti izjemnost v najbolj običajnih stvareh.

Fotografije bodo v spodnji avli Cankarjevega doma razstavljene v času festivala, do 19. novembra 2017.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Zalaznik
Tagi