Rad pišem z roko, ker ….

Nalivno pero, brisalec, barvice, svinčnik, radirka. Vse to je v vsaki otroški puščici. A že v višjih razredih osnovne šole se peresa in barvice izgubijo, odrasli pa s sabo nosijo kvečjemu kemični svinčnik. Še več je takih, ki si vse zapisujejo kar v telefon.

Letošnja osrednja tema Tedna pisanja z roko je »Pišemo z roko, ker …«. Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno. V društvu Radi pišemo z roko se trudijo za ohranjanje pisanja in s tem upajo, da nas v razcvetu digitalne tehnologije ne bo zapustila zdrava pamet in da ne bomo zavrgli tistega, kar je samo naše, kar smo se kot otroci naučili.

V dvorani Knjižnice Domžale si lahko ogledate razstavo z naslovom »Modri in mladi radi pišemo z roko«, ki jo v okviru projekta »Rad pišem z roko« pripravljajo člani Društva upokojencev Domžale. Teden pisanja z roko je vseslovenski projekt, ki ga »Društvo radi pišemo z roko« organizira že sedmo leto. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Na razstavi v Knjižnici Domžale si lahko ogledate pisanja na roko različnih starostnih skupin. Tako si lahko ogledate zapise članov Društva upokojencev Domžale, starostnikov v domu upokojencev Domžale ter kar nekaj spisov mladih z Osnovne šole  Rodica, ki so svoje pisanje razvrstili v  tri kategorije; pismo sošolcu, pismo sošolki in pismo samemu sebi čez dvajset let.

Pisanje z roko ima pridih romantike nekdanjih časov. To je spomin na odišavljen pisemski papir, dodan v pisemsko ovojnico, na katerem so se prelivale najiskrenejše misli zaljubljencev. Tudi nekoč, v davnih časih so pisali na roko in sedaj strokovnjaki razčlenjujejo pisavo in jo prevajajo v veliko jezikov. Nenazadnje je tudi Biblija bila ročno napisana.

»Pri učenju pisanja z roko ne gre le za učenje oblikovanja in povezovanja črk, temveč tudi za urjenje spretnosti prstov oziroma roke in za disciplinirano sledenje navodilom. Vsaka črka ima svojo obliko in to je treba upoštevati,« dodajo strokovnjaki na  Društvu radi pišemo z roko. Pisanje z roko nas prisili v miselno skoncentrirano delo, vztrajnost in oblikovanje lastnega izdelka.

S projektom RAD PIŠEM Z ROKO ohranjamo kulturo pisanja z roko. Starši, spodbujajte svoje otroke, naj tipkovnico zamenja pisalo, naj ponovno napišejo kakšno razglednico, voščilnico, pismo prijateljici, prijatelju, starim staršem, vam, …

Razstavo v Knjižnici Domžale je pripravila Breda Podbevšek.

Vabljeni, da si ogledate razstavo, ki bo na ogled do 4. februarja 2022.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi