Ptice iz Lukovice ujete v fotografski objektiv Ivana Petriča

Na območju Slovenije se po podatkih Društva za opazovanje in proučevanje ptic nahaja 380 prostoživečih vrst ptic, ki so bile potrjeno opažene na ozemlju Slovenije med leti 1800 in 2011. Poleg teh pa je še vsaj 35 vrst, ki so bile v naravo vnesene umetno in v Sloveniji niso vzpostavile prostoživeče populacije. Ptice so najbolj priljubljena skupina živali, ki jih srečujemo vsakodnevno. Pritegnejo nas s svojim oglašanjem, videzom in sposobnostjo – letenjem. Kot simboli v kulturi, umetnosti in religiji igrajo pomembno vlogo v večini človeških kultur.

Ivan Petrič je ljubiteljski naravoslovni fotograf s Prevoj, ki se je rodil v Slovenj Gradcu, otroštvo preživel v domačiji pod Uršljo goro, osnovno šolo obiskoval v Javorju, nato pa ga je pot vodila v Ljubljano. Otroško željo po fotografiji je začel razvijati šele po tem, ko je imel redno službo, vendar pa se spominja trenutka, ko je na poti iz šole ugledal gamsa in si zaželel, da bi tudi sam lahko nekega dne takšen trenutek ujel v fotografski objektiv. Ljubiteljski fotograf se je s fotografijo resneje začel ukvarjati leta 2005, ko se je udeležil tečaja fotografije pri mojstru fotografije Aleksandru Čufarju.

Od takrat je nastalo veliko fotografij, predvsem ptic, ki bivajo na območju občine Lukovica, seveda pa je ptice slikal po vsej Sloveniji. Da fotografije ne bi samevale v računalniku ali natisnjene nekje v kotu sobe, je nastala fotografska razstava, katere odprtje je potekalo v petek, 16. septembra 2022, v Pungartnikovi hiši v Lukovici. Na razstavi je razstavljenih osemnajst fotografij ptic v vsej svoji pernati lepoti, ki jih najpogosteje videvamo v občini Lukovica.

Odprtja razstave se je udeležila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, v kulturnem programu je sodeloval Mešani pevski zbor Šentviški zvon iz Šentvida pri Lukovici pod vodstvom zborovodje Špele in Matevža Kinka. Na odprtju razstave je zbrane nagovorila in pozdravila županja mag. Olga Vrankar, ki je povedala, da je omenjena razstava avtorja Ivana Petriča del praznovanja občinskega praznika in v počastitev 170 letnice rojstva Janka Kersnika. “Poleg slikovite Kersnikove zgodovine Pungartnikova hiša gosti tudi slikovite podobe ptic z območja občine Lukovica, ki jih je ustvaril naš občan Ivan Petrič s Prevoj,” je dejala županja in v nadaljevanju predstavila avtorja razstave.

Ivan je ljubiteljski naravoslovni fotograf s Prevoj, ki se je rodil v Slovenj Gradcu, otroštvo preživel v domačiji pod Uršljo goro, osnovno šolo obiskoval v Javorju, nato pa ga je pot vodila v Ljubljano. Leta 1998, leto pred tem, ko je diplomiral, je začel fotografirati, 31. julija 2012 pa je imel odprtje svoje prve samostojne razstave z naslovom “Druženje s pticami”. Razstava je bila na ogled v Knjižnici Domžale. Ljubiteljski fotograf se je s fotografijo resneje začel ukvarjati leta 2005, ko se je udeležil tečaja fotografije pri mojstru fotografije Aleksandru Čufarju in se pred tremi leti včlanil v Fotografsko društvo Grča iz Kočevja. Prav tako mu je napredek v zadnjem obdobju omogočil tudi prehod na digitalno fotografijo, fotografska zveza Slovenije pa mu je podelila naslov Fotograf 1. razreda.

Zbrane je nagovoril tudi avtor razstave Ivan Petrič, ki se lahko pohvali s tem, da je bilo nekaj njegovih del nagrajenih na domačih in mednarodnih razstavah, vendar sam pravi, da ne slika zaradi nagrad, pač pa zato, ker pri svojem hobiju v naravi zelo uživa. Prav tako ne govori o izzivih, pač pa se novih projektov loteva spontano, ko se mu porodi želja po fotografiranju določenega motiva.

Otroško željo po fotografiji je začel razvijati šele po tem, ko je imel redno službo, vendar pa se spominja trenutka, ko je na poti iz šole ugledal gamsa in si zaželel, da bi tudi sam lahko nekega dne takšen trenutek ujel v fotografski objektiv. Pri računalniških obdelavah fotografij poskuša prikazati čim bolj naravni videz živali. Meni, da je dobra obdelava pol uspeha, v bodoče pa želi svoje znanje nadgrajevati predvsem na področju poznavanja vedenja živali in njihovih lokacij. “Potrebno je bolj spoznati vedenje živali, da se jim lahko približaš v pravem času. Slikati je treba takrat, ko kaj je in ne takrat, ko česa ni ter potem čakati v nedogled. Primerno vreme ter svetloba, tvoj prosti čas in prisotnost živali – vse se mora poklopiti, da nastane dobra fotografija,” je zbranim zaupal Petrič.

Najbližje je bil z maskirnim šotorom pri vodomcu, ki ga je leta 2009 fotografiral pri Kroharjevem bajerju v Trnjavi in sicer z oddaljenosti metra in pol. Vodomca, ki je na ogled na razstavi, pa je posnel z razdalje desetih metrov. Svoje fotografije lahko razdeli na dokumentarne oziroma tiste, na katere se je prej pripravljal. “Po pripravah je fotografiranje tista pika na i, saj je prej potrebno ugotoviti kje se določena žival zadržuje, se ji pravi čas približati in se kamuflirati, na primer z maskirnim šotorom, vendar pa je vse odvisno tudi od situacije,” je povedal avtor razstave.

Sam drugače ni vključen v Društvo za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS), vendar se kljub temu drži njihovega etičnega kodeksa, da se redkih in ogroženih ptic ne fotografira na gnezdu. Tako je npr. svojega prvega vodomca fotografiral šele avgusta, torej po končani gnezditvi, čeprav ga je opazil že spomladi. V letu 2010 je na primer fotografiral kar 38 različnih vrst ptic, vendar so nekatere nastale naključno, druge z avta, tretje bolj načrtovane pa iz maskirnega šotora. Njegova najljubša ptica, ki jo je tudi največkrat poslikal, je vodomec, kljub temu pa si v bodoče želi fotografirati tudi divjega petelina, ruševca, jereba, kobilarja, smrdokavro in črno žolno, ki lahko za sabo pusti pravo razdejanje. “Zanimajo me nove vrste ptic, tiste, ki jih še nisem videl prej. Tudi redke ptice rad fotografiram, kot je bil na primer čebelar, ki je najbolj pisana ptica v Sloveniji, vendar le maja, junija in julija, ko gnezdi pri nas, nato pa se avgusta vrne v Afriko.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi