Prva likovna kolonija »Podobe Novega Kloštra skozi čas«

Na povabilo Likovne sekcije Kulturno umetniškega društva Polzela je šest likovnikov iz Likovnega društva Mengeš sodelovalo na prvi likovni koloniji »Podobe Novega Kloštra skozi čas«. Trideset likovnikov je skupaj upodabljalo podobe nekdanjega samostana, ki stoji že od leta 1452. Njegova burna in bogata preteklost je ustvarjalcem burila domišljijo. Samostan oziroma graščina je preživela napade Turkov, uporov kmetov, udara strele in posledično požiga ter sesutja zvonika, do več menjav lastnikov, vojne … Zdaj je graščina notranje obnovljena in je preurejena v konferenčni center. Obnoviti bo treba še zunanjost, streha pa je že obnovljena.

Čudovito vzdušje v objemu hladnih grajskih zidov in krasno vreme je botrovalo nastankom novih likovnih del, ki so bili v torek, 20. junija 2017, razstavljeni na grajskem dvorišču. Trideset razstavljavcev s po enim platnom, 6 likovnikov iz Mengša in 24 likovnikov iz likovne sekcije KUD Polzela, je na platna prelilo svoje videnje Novega Kloštra. Razstave se je udeležila velika množica obiskovalcev, saj je bil za termin odprtja likovne razstave napovedan tudi dan odprtih vrat Novega Kloštra, kjer so po obnovi notranjosti napolnili s pohištvom in slikami po sobanah, sobah in dvoranah, vse našteto pa so darovali donatorji iz Avstrije, Španije in Italije. Novi Klošter je tako preurejen v konferenčni center, v njem pa se izvajajo različna predavanja, duhovne vaje … Center je že odprt in sprejema obiskovalce in skupine, prenočujejo in jejo pa v centru samem, saj so sobe, čeprav opremljene v starem stilu z starim pohištvom in posteljami tudi primerne za prenočevanje, imajo pa tudi svojo razkošno jedilnico v starinskem slogu in veliko kuhinjo.

Že ob prihodu skozi vrata Novega Kloštra nas je pričakal vonj po okusnih gobovih jedeh, ki so jih pod grajskimi oboki pripravljali članice in člani Gobarskega društva Polzela. Obiskovalcev je bilo vedno več in notranjost Novega Kloštra se je vidno polnila. Čudovite slike tridesetih likovnikov so na stojalih vabile na ogled. Likovniki so se res potrudili in prelili svoja videnja Novega Kloštra na platna v mnogih barvnih odtenkih, tudi sončni zahod se je našel vmes. Napovedovalka Monika Vačun je spretno vodila prireditev, ki se je je udeležilo tudi nekaj vidnih Polzelanov. Carmen Fernandez, upravnica Konferenčnega centra, nas je lepo vse pozdravila, opisala dogajanja ob nakupu centra in obnove le tega ter povabila obiskovalce po končanem program na skupni ogled notranjosti centra. Nekaj besed so spregovorili tudi gostje razstave. Tako nam je nekaj besed namenil Marko Slokar, predsednik KUD Polzela, Mojca Korošec, predsednica Likovne sekcije KUD Polzela, Jože Kužnik, župan Občine Polzela in Franci Uratnik, predsednik Gobarskega društva Polzela.

“Prijatelji KUD Polzela so nas zelo lepo pričakali in odlično pogostili, saj smo jedli kot grofje v čudoviti jedilnici izjemno okusno, carsko kosilo. Seveda smo najprej v senci grajskega poslopja, pod oboki graščine in lipe sredi dvorišča postavili svoja stojala ter se zatopili v delo. Nastajale so podobe graščine in njene okolice, zvonika, detajlov zgradbe … Vsak je našel svoj likovni izziv in se izrazil na lasten način s svojo likovno besedo,” je dejala predsednica Likovnega društva Mengeš Leonida Goropevšek na odprtju razstave v Novem Kloštru, ter se ob enem zahvalila gostiteljem na odličnem sprejemu in še bolj odličnem povezovanju likovnikov obeh društev, ki si izmenjujeta razstave.

Za kulturni program sta poskrbeli sestri Angelika in Veronika Vasle, prva na harmoniki, druga na prečni flavti ter skupina Savinjski Upi, ki so zaigrali in zapeli kar nekaj domačih pesmi.

Po odprtju razstave je sledil ogled notranjosti Novega Kloštra, ogled razstave ter pogostitev z dobrotami, ki so jih pripravile članice in člani Gobarskega društva Polzela. Lep doživet popoldan ob videnju novih krajev in spoznavanju novih obrazov se je hitro prevesil v večer.

Več fotoutrinkov s prve likovne kolonije si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi