»Prišla je na kant, a je nosila gosposki gvant« – razstava naše oblačilne dediščine

Oblačilna dediščina je še kako živa v Sloveniji, saj poleg etnografije, kulture in zabave združuje ljudi od vsepovsod. Zelo pomemben del slovenske kulturne dediščine so narodne noše, ki so nastajale skozi daljša časovna obdobja. Ta konec tedna bodo v Kamniku potekali že 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, odprtje razstave v Galeriji DIKA v Kamniku, "Prišla je na kant, a je nosila gosposki gvant", ki je potekala v četrtek, 7. septembra 2017 v Galeriji DIKA v Kamniku, pa je bil uvod v dneve narodnih noš.

Tako kot jezik je tudi narodna noša pomemben tvorec slovenske identitete. Razlikovanje po oblačilih ima svoje korenine v družbenem položaju – bogatejša in dražja izdelava je pomenila, da je tisti, ki jo je imel in nosil, iz višjega socialnega sloja. Pri nas se med seboj pokrajinsko precej razlikujejo, je pa izvor vseh star kar nekaj stoletij. In del te bogate oblačilne dediščine je razstavljen v treh prostorih Galerije DIKA v Kamniku. 

"Prišla je na kant, a je nosila gosposki gvant", se je glasila poslanica na razstavi naše oblačilne dediščine, ki jo je v četrtek, 7. septembra 2017, v Galeriji DIKA v Kamniku pripravila Veronika Pogačar. Noše in rute so za razstavo posodili dobri ljudje iz Kamnika, Radomelj in okoliških krajev, nekaj pa jih je tudi iz Menačenkove domačije iz Domžal in folklorne skupine Groblje. Na ogled pa je tudi avtoričina noša. Na razstavi predstavljajo oblačilno tehniko iz začetka leta 1900. Vse noše in rute so še v odličnem stanju, bogato ročno vezene z raznoraznimi vzorci, kot so si ga lahko samo dekleta in žene omislile pred sto in več leti, ko se je šivalo na roke, z dobrim "cvirnom", s tem pa so šivi držali kot pribiti. Na nošah in rutah lahko vidimo raznorazne vzorce, od cvetlic, vejic do zavitih okraskov, nabrane naborke na ramenih, na zadnji strani pri pasu in seveda tudi na sprednji strani, lepo oblikovani, da objame fantovsko in dekliško telo.

V kulturnem programu na odprtju razstave sta obiskovalce s starimi pesmimi razveseljevala godca Danijel Grilc na hrmoniki in Marko Ledinek na klarinetu. Po uvodnih besedah Danice Šraj, predsednice Likovnega društva Senožeti iz Radomelj, je polno galerijo obiskovalcev najprej pozdravil podžupan Občine Kamnik Matej Slapar, zatem sta oblačilno dediščino s svojim pogledom in razmišljanjem predstavila dr. Tomaž Simetinger, direktor Doma Kulture v Kamniku ter dr. Bojan Knific, etnolog. Direktorica Zavoda za Turizem in Šport Kamnik, Božena Peterlin pa je oblačilno dediščino predstavila kot uvod v Dneve Narodnih noš in oblačilne tehnike, ki bo ta konec tedna v Kamniku in je edini etnografski kraj v Sloveniji, ki še ni zašel iz smeri oblačilne dediščine v kake druge postranske vode, ki bi imele z dediščino malo skupnega. Po nagovoru gostov je kulturno dediščino predstavila avtorica razstave Veronika Pogačar, ki je poudarila bogastvo Slovenije z oblačilno dediščino, ki jo tako zavzeto ohranjajo na raznih etno prireditvah, ni pa pozabila omeniti tudi bogastvo oblačilne dediščine na Dnevu narodnih noš v Kamniku. Za konec je pridodala nekaj besed o požrtvovalnosti in ohranjanju te zares bogate oblačilne dediščine v radomeljskem in okoliškem območju. Danica Šraj je po nagovorih odprla res bogato, vredno ogleda razstavo. Avtorici razstave so se zahvalili s šopkom rož ter dolgim aplavzom obiskovalcev razstave.

Danes nošnja noše za vsak dan ni več živa, saj je ta navada počasi začela zamirati po 2. svetovni vojni. Zdaj se jo obleče za etnografske prireditve, cerkvene praznike in procesije, za protokole in v turistične namene. Pri nas delimo narodne noše na gorenjsko, ki jo uvrščamo v alpski tip noše in je verjetno najpogosteje prikazana, kozjansko, podobna alpskemu tipu, prekmursko, belokranjsko in poljansko, notranjsko, in kostelsko.

Res bogata razstava oblačilne dediščine bo na ogled v petek, 8. 9. 2017, od 14 – 20 ure, soboto, 9. 9. 2017, od 10 – 20 ure, nedeljo, 10. 9. 2017 od 10 – 20 ure, petek, 15. 9. 2017, od 16 – 20 ure, soboto, 16.9. 2017, od 10 – 20 ure, nedeljo, 17.9.2017, od 10 – 20 ure. Vodeni ogledi pa bodo potekali ob sobotah ob 11. uri in ob 16. uri (po predhodni najavi) in ob nedeljah ob 11. uri in ob 16. uri (po predhodni najavi).

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi