Primož Hieng je bil ponovno med nebesi in zemljo, kjer so nastale izjemne fotografije Sečoveljskih solin

Prvič je Primož Hieng iz zraka fotografiral soline v Sečovljah leta 2005. Po skoraj desetih letih ga je ponovno nekaj gnalo tja gor, da bi videl, kakšne so soline, ko so se znova in znova podirale že tako načete solinarske hiše in ko so na drugi strani končno začeli urejati to območje. Po srečnem naključju ter z izvrstnim pilotom helikopterja Letalske policijske enote Alešem Mlekužem in tehnikom Mihom Meškom so bili uigrana ekipa, ki je v omejenem času dala vse od sebe.

Rezultat uigranosti med letenjem in fotografiranjem med nebesi in zemljo, so izjemne umetniške fotografije solin v Sečovljah, ki jih je Primož Hieng v sodelovanju z Občino Dol pri Ljubljani in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti – Območne izpostave Ljubljana okolica, postavil na ogled v Erbergovem paviljonu graščine Dol pri Ljubljani.

Odprtje razstave umetniških fotografij Primoža Hienga »Soline – med nebesi in zemljo II., je bilo v četrtek, 3. septembra 2015, skoraj natanko po desetih letih, ko je svoje prve fotografije solin razstavil v prijetnem ambientu srednjeveškega okolja, Erbergovem paviljonu graščine Dol. Udeleženci odprtja razstave so si lahko napasli oči na izjemnih fotografijah, ki že spominjajo bolj na slikarsko ustvarjanje, kot na fotografijo. Seveda to lahko uspe samo mojstrom fotografije, kakršen je Primož.

Primož Hieng je na odprtju razstave prebral nekaj sonetov pokojnega pesnika Toneta Pavčka.

Odprtje razstave so pospremili tudi z bogatim kulturnim programom v katerem so sodelovali lajnar Rastislav Rastko Tepina, mojster orglic Marjan Urbanija in Sejmarji ter glasbena skupina Kontrabant, s katerim pa je zadnjo pesem odlično zapela hči vodje skupine, Kiki. Vmes je Primož prebral nekaj sonetov, ki jih je v zvezi z solinami napisal pokojni pesnik Tone Pavček. Razstavo, ki jo je podprlo podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije, je odprla podžupanja Občine Dol pri Ljubljani, Marija Zajec. Prireditev pa je vodil koordinator Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Ljubljana, Miro Šubelj.

Primož Hieng je novinar in fotograf, ki je do sedaj pripravil 59 samostojnih razstav pri nas ter v Italiji in Avstriji, sodeloval je na več kot 330 skupinskih razstavah doma in po svetu ter prejel prek sto diplom, priznanj in nagrad. Leta 2006 je prejel Posebno priznanje Občine Kamnik za leto 2006 za novinarske in fotografske dosežke, leta 2011 pa Zlato priznanje Občine Kamnik za izjemen fotografski opus o Kamniku in širši prispevek k promociji občine Kamnik. Istega leta je dobil Murkovo listino za desetletno fotografsko dokumentiranje in opisovanje pustnih šeg in običajev na Slovenskem in v zamejstvu, leta 2013 priznanje Kultura-Natura.si Naša Slovenija 2013 za fotografski projekt Ta norčavi pustni čas in lani Nagrado Občine Domžale 2014 za dragocen prispevek k prepoznavnosti občine v slovenskem prostoru.

Fotografije Sečoveljskih solin, avtorja Primoža Hienga so fascinirale obiskovalce razstave.

V zadnjih letih je tudi raziskovalec nenavadnih in energijsko bogatih krajev. Septembra 2014 je izdal Vodnik po zdravilnih energijah Slovenije, maja 2015 pa je izšel še drugi del te knjige. Kar nekaj njegovih prispevkov pa ste si in si še boste lahko prebrali tudi na našem portalu, saj z nami sodeluje že od začetka delovanja portala.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi