“Prijatelji narave” – razstava likovnih del otrok iz rejniških družin

Rotarijstvo so leta 1996 v Domžale prinesli člani ljubljanskega kluba, ki so bili na različne načine povezani z domžalskim področjem. Okrog njih se je kmalu zbrala »tovarišija«, ki še danes po svojih najboljših močeh poskuša živeti in širiti rotarijska načela. Charter so doživeli leta 1998. Rotary klub Domžale danes deluje na območju upravne enote Domžale, sedež pa ima v Domžalah.

Domžalski prostor je znan po rejništvu, po otrocih, ki jih je usoda v najbolj občutljivih letih iztrgala iz njihovih družin in jih presadila v tuje okolje. Vsako leto jim Roptaryci priredijo Miklavžev večer z igrico in obdarovanjem. Poleti jim pomagajo pri letovanju na morju, občasno pa s podporo inštrukcij tistim, ki v šoli iz različnih razlogov ne morejo slediti tempu, ki dandanašnji prežema tudi že učne obveznosti. Veliko njihove pomoči je usmerjene predvsem otrokom, zato je vodilo Rotary kluba: »Otroci so naše bogastvo – pomagajmo pomoči potrebnim.«

Na lanskem miklavževanju so se z otroki iz rejniških družin dogovorili, da bi narisali in pobarvali nekaj slik za natečaj na temo »Prijatelji narave«. Tako so v Rotary klubu prejeli 35 risb, ki sedaj krasijo stene večnamenskega prostora v Knjižnici Domžale. Odprtje razstave je potekalo ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila 2022, na razstavi pa se je zbrala pestra družina otrok iz rejniških družin z rejniki in Rotaryci; Viktorija Vehovec, predsednica Rotary kluba Domžale, Helena Mazi Golob, bodoča predsednica kluba, ki je obenem tudi povezovala program, Martina Oražem, sekretarka Rotary kluba Domžale in idejna vodja natečaja »Prijatelji narave«, mag. Renata Kosec, Marta Tomec, svetovalka za rejniške družine na CSD Domžale ter še nekaj članov Rotary kluba Domžale. V kulturnem programu so z pesmijo, igranjem na instrumente in deklamacijami nastopili otroci iz rejniških družin.

Ob koncu so desetim otrokom, ki so naredili najboljše slike, nagradili, vse udeležene na natečaju pa bodo v popeljali na izlet.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi