PRIHODNOST, ki nas je brutalno in dobesedno vse dohitela v sedanjem trenutku

Virtualno odprtje razstave

»Spet delamo in to je odlično! Predolgo že, smo prelagali to pomembno razstavo, ki v Galerijo Domžale postavlja to, kar je v resnici najbolj aktualnega v našem epidemičnem življenju. PRIHODNOST, ki nas je brutalno in dobesedno vse dohitela v sedanjem trenutku in je še nismo uspeli dobro spoznati in umestiti, je sedaj pred nami kot skupen govor mladih umetnikov, avtorjev, ki pogosto namesto nas sprašujejo in razmišljajo. Čeprav so postavljeni kot skupina, predstavlja svoje koncepte in razmišljanja vsak zase, a se na zanimiv način – preko medija – sestavi v celoto,« je ob odprtju razstave dejal akademski kipar Jurij Smole.

Odprtje razstave, ki so jo poimenovali »PRIHODNOST: Razstava umetnikov videastov v sodelovanju z zavodom Aksioma« je v Galeriji Domžale potekala v torek, 29. decembra 2020. Na razstavi se s svojimi deli predstavljajo Sara Bezovšek, Lea Culetto, Vid Merlak in Danilo Milovanović. Avtorjev razstave sicer ni bilo na odprtju, je pa o razstavi veliko povedal Jurij Smole, akademski kipar. Obisk tokratne razstave, ki je virtualen ali še bolje oseben, je bližnjica do prihodnosti. Ko smo končno dočakali solsticij, si lahko privoščimo tudi obisk razstave.

Sara Bezovšek, Lea Culetto, Vid Merlak in Danilo Milovanović so tista generacija umetnikov, ki se v umetnosti navidezno odlepljajo od klasičnih tokov: predmetnosti slike, prostora, umetniškega objekta ali instalacije, svoje sporočilo pa zapišejo na video in kombiniran način s klasiko. Prav video zapisi njihovih idej in akcij, so tista naša prihodnost, za katero mnogi mislijo, da nas bo v kratkem vseobsegajoče dosegla; v resnici pa smo že globoko noter.

Sara Bezovšek nam na treh TV ekranih servira fenomene, ki jih vsak dan srečujemo kot sporočila, družabnosti, in dokumentarne vsebine, ki jih navidezno sami izbiramo iz različnih virov in smo do njih tolerantni in receptivni. Izbira jih v glavnem naše nezavedno, z njimi smo emocionalni ali pa kompenziramo manjke, ki se v nas še posebej sedaj pojavljajo in so na osebni ravni pogosto presenetljivi.

Na zanimiv način so zapisi vsebine Danila Milovanovića, ki mimo večine zbežijo brez ustavljanja ali najmanjšega vprašanja. Top Parking projekt je Izjemno premišljene in usmerjene – mogoče celo s kančkom OHOjevske refleksije in reizma prepletene akcije z okoljem, fenomeni in ljudmi v njem, delujejo kot skrite kamere vprašanj, klicajev in mimobežnih vsakdanjosti.

Vsakdanjih vprašanj o sebi, o lastni podobi, o pojavnosti in emocijah, ki nas zasledujejo od nekdaj, ne zmanjka Lei Culetto, ki v meditacijah skozi oblačila in dodatke izpostavlja tisto, kar se ji kot umetnici in predvsem ženski, zapiše v video o človeških – ženskih teksturah, otipu in relacijah do industrije in kapitala, ki se prefrigano polašča naših predstav o sebi in končno tudi naših teles. Pet izjemnih oblek je Lea razstavila v Galeriji Domžale.

Tok misli, predstav in dogodkov se zgosti Vidu Merlaku v kratkem video filmu, ki z nenavadnimi napakami in premiki uprizarja več zgodb hkrati. Ob odkritju, da je tudi gledalec del zgodbe, tako rekoč njen bistven del, je celota še bolj neobičajna, čeprav se z interierjem trudi biti prav tam: v neopazni rutini. Obisk tokratne razstave – virtualen ali še bolje oseben, je bližnjica do prihodnosti. Ko smo končno dočakali solsticij, si lahko privoščimo tudi obisk razstave.

Razstavo si lahko ogledate 30. 12. 2020 od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure ter 31. 12. 2020, od 10. do 12.ure, v skladu z aktualnimi ukrepi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi