Pridih starih časov v domžalski knjižnici

Včeraj zvečer je v Knjižnici Domžale potekalo odprtje razstave Pridih starih časov – Krašnja skozi čas in Rokodelci Moravške doline, ki sta ju v Domžale prinesla Društvo rokodelcev Moravške doline in KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje.

Domžale, Moravče, Krašnja in ostali kraji v okolici, so bili in so še vedno povezani. Če so nas pred leti ločile občinske meje, nas še vedno druži naša skupna zgodovina in skupni interes za ohranjanje in obujanje te skupne pretekle zgodovine. In ravno ta skupna zgodovina, je iz nas naredila vse to, kar smo danes. Za to smo lahko hvaležni društvom in organizacijam, ki vestno skrbijo za to, da gre naša skupna dediščina iz roda v rod.

Z včerajšnjo prireditvijo so vsi nastopajoči pokazali, da s vsem srcem gojijo spomin na stare običaje, na stara znanja, ki so naše del naše tradicije in nas konec koncev postavljajo v ogledalo.

Folklorna skupina Lilja OŠ Jurij Vega Moravče

Prav lepo je bilo videti na odprtju razstave, kako znajo kulturno dediščino v omenjenih društvih zelo dobro gojiti in vso to bogato znanje tudi deliti med najmlajše. Včerajšnjo prireditev je prav lepo popestril nastop dveh folklornih skupin OŠ Jurij Vega Moravče: Folklorne skupine Lilja, ki jo sestavljajo predšolski otroci in učenci 1. razreda ter Folklorne skupine Moravški mački, ki jo sestavljajo učenci od 1. do 3. razreda.

Direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder (na sredini) in predsednica Društva rokodelcev Moravške doline Branka Bizjan (na levi)

Poleg uvodnega nagovora direktorice Knjižnice Domžale mag. Barbare Zupanc Oberwalder, je nekaj besed o sami razstavi Rokodelci Moravške doline, povedala predsednica Društva rokodelcev Moravške doline Branka Bizjan. Umek Dragica, pa je predstavila pisateljico Ilko Vašte, ki je v šolskem letu 1910/11 učila v ljudski šoli v Krašnji. Predsednica Kulturno-umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašje Vera Bleguš pa je povedala nekaj besed o sami razstavi Krašnja skozi čas. O domoznanski zbirki, o kateri skrbi, pa je nekaj več povedala Urška Justin.

V programu so sodelovali tudi pevci ljudskih pesmi KUD Fran Maselj Podlimbarski. Med samo prireditvijo pa so Preužitkarice iz Krašnje pletle iz slame, Rokodelke Moravške doline pa so predstavile različne ročne spretnosti.

  

Prikaz ročnih spretnosti

Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled od 12. novembra do 1. decembra 2012.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi