Pri svetem Martinu v Dobu na ogled postavili stare predmete

Veliko krajanov po vaseh še ima ali pa zbira predmete iz starih časov. Posebej staro kmečko orodje, pa tudi predmete, ki so jih nekdaj uporabljali v kmečkih kuhinjah, obrtniki na kolesih, gozdarji, predice … Stara kolesa, kose, srpi, sekire, čajniki, čajni servisi …, skratka vse orodje, ki so ga nekoč – še pred sodobno mehanizacijo – pri svojem delu uporabljale gospodinje, kmetje, obrtniki in tudi gozdarji.

Da bi tudi širša javnost videla, kako in s čim so nekoč delale gospodinje, kmetje, gozdarji, pa tudi mizarji in obrtniki, je Župnijska Karitas Dob poprosila krajane za stare predmete, zbirko starin in ročnih izdelkov pa so ponudil na ogled na priložnostni razstavi, ki so jo odprli v centru Karitas Dob v soboto, 26. novembra 2022, po večerni sveti maši. Geslo letošnjega tedna Karitas je »Skupaj delamo za dobro«.

Ob odprtju razstave je zbrane nagovoril Jure Ferlež, župnik v Župniji Dob, ki se je zahvalil medgeneracijskim pevkam in pevcem Rožmarin iz Doba za odpete lepe pesmi, prostovoljkam Župnijski Karitas Dob za pripravo razstave ter tudi vsem krajanom, ki so prispevali stare predmete: »Je že res, da se iz preteklosti uči prihodnost, da nadaljujemo znanje naših prednikov. Prav je, da tako mi, kot tudi naši otroci, ki danes prihajajo v ta današnji moderni čas in sodobni svet vedo, kje so korenine našega znanja in našega dela. In v hvaležnosti za vse to, kar je bilo v preteklosti narejeno iz teh predmetov na razstavi, se zahvaljujem vsem tistim, ki ste zaupali te starine in drobce preteklosti, zato da mi lahko občudujemo iznajdljivost naših prednikov. Naj ta razstava ne koristi samo naši župniji, ampak tudi vsem generacijam, ki si bodo prišle ogledati te razstavljene eksponate. Naj ta razstava tako kot adventni čas, vzbuja hrepenenje po tem, da zmoremo preseči vse probleme, v kolikor sodelujemo skupaj. Kot pravi Karitas v geslu letošnjega leta “Skupaj delamo za dobro”. Bog vas živi in naj razstava koristi.«

Razstava bo na ogled do nedelje, 4. decembra 2022, odprta pa bo ves teden od 15. do 17. ure. Center Karitas Dob se nahaja čez cesto župnišča Dob in cerkve svetega Martina.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi