Prečudovito kraljestvo konjev Katarine Goltez

Katarina Goltez je grafična oblikovalka in ilustratorka. Leta 2016 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer vizualne komunikacije z avtorsko knjigo Kraljestvo za konja. Njen delovni opus vključuje oblikovanje, ilustriranje mladinskih knjig, ustvarjanje delavnic za najmlajše in starejše. Svojo pozornost pa namenja tudi konjem, ki so glavna tema njenega zadnjega projekta. 

Gre za osebno enciklopedijo v kateri predstavi konja iz različnih pogledov: evolucijsko, zgodovinsko, sodobno in tudi mitološko. S široko vsebino, oblikovanjem in različnimi tipi ilustracij želi konjem povrniti dostojanstvo, ki so si ga skozi tisočletja krvavo zaslužili ter jim vsaj nekoliko rešiti razvrednotenja in kiča, ki jih spremljata še danes.

»Nisem si jaz izbrala konjev, konji so izbrali mene,« je dejala Katarina Goltez ob odprtju razstave svojih umetnin, ki jih je posvetila konjem, njeni največji ljubezni. V Menačenkovi domačiji v Domžalah so namreč v sredo, 19. aprila 2023, odprli razstavo Katarine Goltez, ki jo je poimenovala »V kraljestvu konjev«. Razstavo sta postavila avtorica in zunanji sodelavec Menačenkove domačije Roman Kos.

Pogovor z avtorico razstave je vodila Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja v Menačenkovi domačiji. V kulturnem programu je sodeloval pripovedovalski duo Vroča župa.

Na razstavi je tako na ogled serija avtorskih ilustracij konj, ki so nastale kot navdih, vzet iz svetovne in slovenske literature, umetnostne zgodovine in mitologije. Nastopajo kot poglobljeno raziskovanje risbe v štirih poglavjih: 1. likovno – npr. realistična anatomija konj, različne smeri gibanja, različni koti pogleda, s problematiko jahača v sedlu in brez; 2. tehnično – različna risarska sredstva kot svinčnik, črnilo, pero, kombinacija s tušem in akvarelom; kot tudi shematska, tehnično kombinirana, v formi znaka, računalniško vektorska ilustracija 3. tipološko – od znanstvene, knjižne do avtorske ilustracije; 4. kot tudi vsebinsko. Njena ilustracija je osebno avtorska, ki jo dopolnjuje z delčki zgodb iz leposlovja ter z mislimi, povezanimi s konji. Z drugimi besedami: ilustracija nastopa kot osebna interpretacija avtoričinega doživljanja in dojemanja konja.

Je pa v bogatih črno belih in tudi barvnih ilustracijah opaziti jezdece, ki predstavljajo bogato zapuščino mitološkega in simbolnega pomena konjev in njihovih hibridnih različic, med katerimi sta med mnogimi konji tudi Pegaz, samorog, kentaver…. Ob konjih, ki so na ogled na razstavi, se simbolna vloga konjev povezuje tudi s konjeniško opremo, na kateri lahko najdemo simbolne elemente zaščitne magične moči. »Nekoč sem zasledila, da ima v svetu simbolike le še kača več raznolikih pomenov od konja. In če pomislimo, koliko tisočletij že konj spremlja človeka, kaj vse se je odkrilo in osvojilo na njegovem hrbtu, potem je seveda razumljivo. Konj je prinašalec svetlobe, rojen v morski peni, lahko leti nad kraljestvi, prinaša sanje in ima vstop celo v temno podzemlje Hada«, je dejala avtorica razstave Katarina Goltez.

Katarina Goltez je dokončala študij oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Čeprav deluje kot grafična oblikovalka, so njena resnična strast konji, s katerimi se je vrsto let (tudi profesionalno) ukvarjala. Leta 2016 je za diplomsko delo ustvarila avtorsko knjigo Kraljestvo za konja: osebna enciklopedija, ki se trenutno pripravlja na prvo izdajo. In le tisti, ki z avtorico delijo ljubezen do konjev, bodo razumeli brezmejnost ljubezni do teh mogočnih živali, ki jo s svojo pojavnostjo znajo tudi vračati. Delo s konji – njihovo čiščenje, hranjenje, jahanje, dresura – pa ne pomeni le ogromen vložek časa in energije, temveč tudi način življenja.

Avtorica pravi, da te konji lahko zasvojijo na različne načine. Sčasoma so postali tudi likovni motiv, ki se je manifestiral skozi ilustracijo. Katarina Goltez je res vsestranska umetnica, saj riše in ustvarja razne umetnine. Tako je pred nekaj dnevi izšel tudi ilustrirani Družinski zemljevid Kamnika in okolice, ki sta ga oblikovala Ivan Mitrevski in Katarina Goltez.

Njeno raziskovanje pa še zdaleč ni končano, saj motiv konja vsakodnevno ponavlja in izpopolnjuje. Le kakšno presenečenje nam bo pripravila?

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi