Pravljica v glini Sabine Kremžar Pančur

Na “Ta veseli dan kulture” je v Menačenkovi domačiji v Domžalah potekalo odprtje razstave božičnih jaslic ter ročno izdelane in poslikane lončevine avtorice Sabine Kremžar Pančur iz Komende. Razstavi so dali pomenljivo ime »Pravljica v glini«.

Odprtje razstave je potekalo v torek, 3. decembra 2019, razstava pa bo na ogled vse do 21. december 2019. Postavitev razstave je delo avtorice Sabine Kremžar Pančur, spremno besedo pa je napisala Katarina Rus Krušelj, kustosinja v Menačenkovi domačiji. V kulturnem programu so nastopili  učenci Glasbene šole Domžale, pokrovitelj odprtja razstave pa je bila Vinska klet Vidmar Domžale. Najprej je vse prisotne s pozdravnim govorom nagovorila Katarina Rus Krušelj, kustosinja v Menačenkovi domačiji, zatem pa je nekaj besed o sami razstavi povedala avtorica Sabina Kremžar Pančur.

»Glina, zakaj te spoštujem?« Ker mi nudiš neskončne možnosti sanjarjenja, ustvarjanja, sproščaš in hraniš, ker ne postavljaš meja, ne zahtevaš pa vendar daješ. Imaš širino in ustvarjaš zgodbe in spomine!«, je dejala avtorica razstave, ki že tridesetletje v domači delavnici izdeluje uporabno in dekorativno lončevino. Veselje, znanje dela z glino ter zahtevnost dovršenosti izdelkov z željo po ohranjanju tradicije ji je predal oče. Pri izdelavi še vedno sledi tradicionalnemu načelu izdelave na lončarskem »kolovratu« in ročni poslikavi. V tem duhu z veseljem predaja svoje spoštovanje do naravnih materialov in veščino rokodelskega dela prikazuje šolarjem in skupinam posameznikov, ki jih združuje stik z glino in sprostitev.

Skodelice, pladnji, sklede, vrčki iz bele gline so najpogostejši izdelki na ustvarjalnem repertoarju avtorice, saj ji belina nudi izrazitejši ton barv, ki jih vedno nanaša ročno. Zaradi pristnega stika z glino in izvirnimi barvnimi poslikavami je vsak kos, narejen izpod njenih rok, unikaten – kot zavesten odmik od serijske izdelave.

V predprazničnem decembrskem duhu so na ogled tudi božične lučke, angeli in jaslice, ki jim je avtorica posvetila posebno mesto na razstavi, v zatemnjenem prostoru. Z avtentično zimzeleno postavitvijo v razstavnem prostoru so obiskovalci tako  za kratek čas vstopili v pravljico božične nostalgije.

Ob koncu se je avtorici razstave Sabini Kremžar Pančur s šopkom zahvalila direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar, na vprašanje, a je ta razstava lahko tudi prodajna, pa je avtorica odgovorila, da se lahko rezervirajo razstavljeni glineni izdelki, prevzeli pa se bodo po zaključku razstave.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi