Pozdravljena, zasanjana jesen!

Limbarska gora in Brdo pri Lukovici v barvah jeseni

Jesen, že slutim te. – Molče, potiho
prihajaš preko severnih gorá,
buditeljica sánjavih navdihov,
nosilka neprebranih knjig srca. 

Janez Menart

V Knjižnici Domžale smo v zadnjih letih pripravili dve digitalni zgodbi, ki sta bili deležni velikega zanimanja. Objavljeni sta bili na portalu Kamra. Leta 2018 smo objavili zgodbo Grad Brdo pri Lukovici z okolico: po poteh pisatelja Janka Kersnika. Lansko leto pa smo pripravili zgodbo o Limbarski gori.

“Veliko gradov poznam na Slovenskem, a nobenega ne, ki bi imel lepšo lego in krasnejšo okolico, kakor brdski grad. Kamor se ozreš, prijazne vasi, lepe cerkve in bele ceste, temni gozdovi, zeleni travniki, bogato polje, šumeči potoki, zadaj pa snežno beli Grintovec-zares, to je lep kraj. In prostorni grad sam… s širokimi hodniki na vseh štirih notranjih straneh razburja to mlado fantazijo.”

Fran Levec, literarni zgodovinar in učitelj našega pisatelja Janka Kersnika.

(Foto: Kristina Galun)

Pri odkrivanju in raziskovanju zgodb so nastale tudi fotografije teh dveh priljubljenih točk v naši okolici. Podobe jeseni vedno očarajo, posebno pa takrat, ko poznamo zgodovino in ljudi, ki so nekoč ravno tako občudovali mehko pokrajino, ki nas obdaja in razvaja še danes. Fotografije gradu Brdo pri Lukovici z grajskim parkom in Limbarske gore v barvah jeseni smo združili v razstavo, ki bo na ogled v prostorih Knjižnice Domžale do 11. novembra. Pustite se zapeljati zasanjani jeseni.

“Lep kos slovenske domovine pregleda bistro oko ž nje. Središče Slovenije, belo Ljubljano, gorski bregovi in skalni robovi,” 

Leta 1895 zapisal duhovnik in pisatelj Valentin Bernik, ki je bil duhovnik na Vrhpoljah pri Moravčah.

Knjižnica Domžale

 

Tagi