Potepanje ob Cerkniškem jezeru – fotografska razstava treh generacij

V ponedeljek, 13. februarja 2023, je ob 18. uri vrata odprl Kulturni dom Radomlje za fotografsko razstavo treh generacij članov FKVK Mavrica Jožeta Kraglja, Špele Bračko Kragelj in Jasne Bračko. Naslov razstave je »Potepanje ob Cerkniškem jezeru«, v galeriji Dom in v Kodrovi dvorani pa je razstavljenih 40 fotografij. V tišini se je zaslišal glas trobente, Ljobe Jenče in pesem Dekle je prosilo Boga, da b šla meglica, meglica z jezera …

Zbrane je nagovorila in pozdravila vodja foto sekcije FKVK Mavrice Binca Lomšek, ki je prireditev vodila. Še posebej je pozdravila gosta, podžupana Občine Domžale Mateja Primožiča in predsednico Zveze kulturnih organizacij Klavdijo Gregorin Štiftar ter vse ljubitelje Mavrice in fotografije.

Dedek Jože Kragelj, hčerka Špela Kragelj Bračko in 10-letna vnukinja Jasna Bračko skupaj preživljajo počitnice in s fotoaparati na rami raziskujejo našo lepo domovino. Odpravili so se na Notranjsko, kjer so pretaknili vse skrite kotičke, še posebej so se s fotografijo posvetili Cerkniškemu jezeru. Fotografije zgovorno kažejo njihovo radovednost in vztrajnost, saj so zabeležili čudovite posnetke te neverjetne naravne znamenitosti – presihajočega Cerkniškega jezera in okolice. O teh doživetjih je gladko prebrala zelo zanimiv zapis Jasna in požela buren aplavz. Po projekciji fotografij, posnetih na počitnicah na Notranjskem, je Jasna navzočim zastavila šopek ugank s Cerkniškega jezera. Zanimivi so bili odzivi nanje.

O jezeru samem pa je nekaj besed povzela Binca po Pavlu Kunaverju »O Cerkniškem jezeru«, zapisanih leta 1961. »Jesenski mir se je naselil v lepo pokrajino in zdi se, da vsa ta narava pričakuje nekaj velikega … Tedaj zapiha … Konec je tihih, lepih jesenskih dni. Težki oblaki ležejo na gore okrog in okrog Cerkniške kotline in začne deževati. Iz izvirov in razpok v skalnatih bregovih začne dreti voda. Ponekod je, kakor da bi tekla skozi sito. Kjer vre voda iz kotlov, se dviga kakor širok klobuk nad vrelci v dnu. Voda hitro raste. Svet se je hitro spremenil. Iz suhe kotline je v dveh, treh dneh, včasih pa celo v enem dnevu, nastalo veliko lepo jezero.« 

Ob koncu kulturnega programa je zbranim nagovoril podžupan Občine Domžale ter hkrati predstavnik JSKD OI Domžale Matej Primožič, ki je pohvalil aktivnost Mavrice, še posebej medgeneracijsko sodelovanje oziroma projekte in Jasno, ki tako dobro fotografira ter nastopa. Hkrati je poudaril, da vedno rad pride v Radomlje na fotografske razstave, zaželel je še naprej dobro, uspešno in zagnano delo.

Razstava bo na ogled do 5. 3. 2023 po predhodnem dogovoru preko elektronske pošte fkvkmavrica@siol.net.

Besedilo: Binca Lomšek; Foto: Lojze Popelar in avtorji razstave

Tagi