Portretna karikatura in digitalna grafika Danice Guberinič-Nane

V Kulturnem domu Mengeš se je včeraj, 7. oktobra 2015, odvijala svojevrstna razstava portretne karikature in digitalne grafike, avtorice Danice Guberinič-Nane. Predstavljene so bile karikature nekaterih domačih in tujih politikov ter estradnikov.

Nanina samostojna razstava je bila nekaj posebnega, v preddverju Kulturnega doma Mengeš je bilo včeraj moč začutiti posebno energijo, ki so jo izžarevale Nanine bivše športne kolegice, ki so si prišle ogledati to razstavo. Glasbeni program, ki ga je izvajal odličen kitarist Tilen Pusar, je popestril dogajanje. Lepa glasba z akustične kitare je napolnila razstavni prostor med odmorom govornice in analizatorke razstave Stanke Jaklič. Na koncu se je avtorica razstave Danica Guberinič-Nana zahvalila nekaterim gostom ter jim podarila njihov portret. Po uradnem odprtju je sledila pogostitev, ob kozarčku rujnega pa se je prisrčen in topel likovni dogodek nadaljeval v prijetno druženje številnih obiskovalcev, prijateljev in ljubiteljev karikature. Nani so čestitali priznani slovenski košarkarski delavci, košarkarske legende ter košarkarice veteranke iz Ljubljane ter slikar in kipar Jože Tönig, ki se je tudi udeležil odprtja razstave.

Portretna karikaturistka Danica Guberinič – Nana je veselje do slikanja in risanja dobila že zelo mlada a, kot pravi sama, se zaradi pomanjkanja časa in poguma risanja nikoli ni resneje lotila. Pred leti je na začetnem tečaju risanja in slikanja pod mentorstvom slikarke Nataše Jan pridobila začetno znanje, se naučila različnih tehnik, predvsem pa se je otresla strahu, pridobila potrebno samozavest ter se lotila slikanja na platno in risanja portretov. Nanina specialnost in ljubezen je portretna karikatura, ki jo riše peto leto.

"Nano poznamo kot vrhunsko košarkarico, ki nas je uspešno predstavljala tudi v tujini. Naj spomnim, da je Nana leta 1978 z žensko reprezentanco rajnke Jugoslavije osvojila srebrno odličje na evropskem prvenstvu na Poljskem. Po koncu igralske kariere je še deset let delala kot trenerka v ekipah Domžal in Mengša. Z mengeškimi košarkaricami je leta 1985 osvojila tudi naslov slovenskih prvakinj in se s tem uvrstila v drugo jugoslovansko žensko ligo. Nana pa ni bila le uspešna športnica, temveč tudi uspešna podjetnica. Potem ko je ob delu končala ekonomsko šolo in našla boljšo službo, je dala odpoved in odprla svoje podjetje, ki je živelo 16 let. Z njim ni prav obogatela, ji je pa v Domžalah uspelo zgraditi lepo hišo, ki jo obdaja čudovit vrt in tu ima Nana svoj mir in zavetje, v katerem je našla novo strast – risanje", je ob predstavitvi Danice Guberinič-Nane dejala voditeljica in analizatorka razstave Stanka Jaklič. Digitalna grafika avtorice, kaže izreden smisel za likovno ustvarjanje, igro kontrastov in predstavo čiste figure, kjer z občutkom zapolni slikarski format.

 Več foto utrinko z odprtja rastave in karikature si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi