Pomladna romanca srčnih odtenkov v Šentvidu pri Lukovici

Adelma, Teodora, Artur, Aurora, Doroteja, Despine, Eufemija, Anna, Freya je le nekaj izmed umetniških del razstave Pomladna romanca, ki so trenutno na ogled v Dvorcu Rus v Šentvidu pri Lukovici. »Dvorec Rus sva si izbrali zaradi čudovite energije in romantičnega vzdušja, saj je v tem duhu  tokratna razstava,« pravita avtorici Metka Gosar in Aga Veršnik, članici Likovnega društva Me Vi Art, ki prihajata iz Ljubljane in Stanežič.

Za odprtje druge skupne razstave sta izbrali četrtek, 6. junij 2019, ko je bilo zunaj čudovito zgodnje poletno popoldne. Takšno je bilo tudi razpoloženje obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledovali razstavljena dela. Uvodni kulturni program sta popestrila duet brat in sestra Urša in Jure Kavčič. Pesem je iz pritličja dvorca odmevala tudi kasneje, ko so se gostje lahko okrepčali z domačim bezgovim sokom, žlahtno kapljico in sladkimi dobrotami izpod domačih rok.

Z Društvom za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine – Skrinjca, sta ustvarjalki že sodelovali pred osmimi leti v okviru slikarske šole Unikatna Sanjalnice in društva Me Vi Art, ki ga vodi Metka Gosar. »Vedno iščem prostore, ki imajo neko dušo in takrat sem prišla v stik z gospo Meto Jarc. Predstavila je Dvorec Rus, kjer smo imeli razstavo starinskih slik Tihožitja. Lani novembra smo imeli pregledni ciklus vseh skupin, ki ustvarjajo v našem slikarskem ateljeju, sedaj pa sva se odločili, da se predstaviva skupaj.«

Avtorici Metka Gosar in Aga Veršnik, članici Likovnega društva Me Vi Art, prihajata iz Ljubljane in Stanežič.

Ustvarjanje zapolnjuje srčne želje

Aga in Metka skupaj ustvarjata od leta 2002, saj je bila Aga nekaj semestrov Metkina učenka. Kasneje je začela ustvarjati tudi z glino, pred dvema letoma pa sta se skupaj predstavili tudi v Koželjevi domačiji pri Komendi. »V slikarsko šolo sem se  vpisala med hčerinim odraščanjem, ko sem začutila, da je čas, želela pa sem delati nekaj takšnega, kar bo zapolnilo moje srčne želje,« razlaga Aga Veršnik.

Najbolj ju zanimajo portreti, tokrat sta v romantični prostor dvorca umestili predvsem ženske like in ptice, ki simbolizirajo srečo, novo svobodo, kar jima pravzaprav tudi predstavlja svoboda umetnosti izražanja. Večina razstavljenih del je naslikana v kombinirani tehniki akrila in nekaj v akvarelu, ki skupaj z detajli dvorca ustvarjajo edinstveno pripoved o subtilni pomladni romanci v Šentvidu pri Lukovici.

»Z vsakim potegom čopiča odkrivaš nove stvari o sebi. Vsaka ustvarja bolj zase in odkriva samo sebe, ko pa postaviva stvari skupaj ugotoviva, da naju zanimajo podobne stvari. Najino skupno ustvarjanje se bo še nadaljevalo in želiva si, da bi še kdaj skupaj razstavljali v tej obliki ali kako drugače,« sta soglasni umetnici.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Komentarji uporabnikov
Tagi