Poletne razstave v Knjižnici Domžale: Podzemni svetovi – Čipkasti kapniki – Peče, rute in avbe

V poletnem času si lahko v Knjižnici Domžale ogledate tri zanimive razstave. Razstavi čipkastih kapnikov in pokrival slovenskih žena vam bosta približali slovensko kulturno dediščino, fotografska razstava Petra Gedeia pa vas bo popeljala v skrivnostne podzemne svetove. 

PETER GEDEI: PODZEMNI SVETOVI, fotografska razstava

Jamska fotografija sodi med zahtevnejše fotografske zvrsti. Ustvarjalec se mora dobro znajti v surovem jamskem okolju, še večji izziv pa je zanj pomanjkanje naravne svetlobe, ki predstavlja osnovno komponento fotografije. Slednje jamski fotograf premaguje z uporabo umetne svetlobe, ki jo kreativno umešča v prostor. Fotografa spremlja skupina jamarjev, ki so nepogrešljivi za transport opreme in aktivno sodelujejo tudi pri fotografiranju. Ko avtor v kader vključi jamarja, nakaže razsežnosti prostora, ki bi brez človeške figure ostale nepredstavljive. Tako je vsaka jamska fotografija tudi pomnik naporov in prizadevanja skupine, njihove dolge poti do podzemnega sveta, skozi ožine, brezna, dvorane.

Ta neprijazni jamski prostor je neverjetno razgiban, poln pestrih raznolikosti, ki tvorijo prave podzemne svetove. Gre za pokrajine, ki počivajo v brezdanji temi in so večini ljudi nedostopne. Ko jih osvetljene zabeleži fotografski aparat, zaživijo in se razkrijejo v vsej svoji barvitosti, veličastnih dimenzij, z neverjetnimi oblikami in podzemnimi rekami. Pogledu se odprejo neslutene, umetelne stvaritve narave, ki dosegajo ali celo presegajo lepoto nam vidnih nadzemnih pokrajin. Ko fotograf vstopa v te prostore, je pred njim težka naloga, katere dele izbrati, kako jih zajeti s kamero. Največji izziv pa je zanj postavitev luči, osvetlitev, ki bi na fotografiji najlepše predstavila izbrani prostor. K moči Petrovih jamskih fotografij pripomorejo dolgoletne izkušnje in pretanjen občutek za prostor, svetlobo, estetiko. Ob fotografijah, ki razkrivajo lepoto, iztrgano temi, lahko le od daleč slutimo, koliko truda in predanosti tiči za njimi. Izžarevajo ljubezen do jamskega podzemlja, strast do njenega upodabljanja. Dotikajo se večnih vprašanj o naši povezanosti z naravo, naši majhnosti v primerjavi z negostoljubno, v temo zavito divjino in končno tudi vznemirljivih tem o svetlobi in temi, o tistem, kar osvetlimo in tistem, kar ostaja skrito v globinah.

Razstava bo na ogled od 1. do 31. julija 2019. Vabljeni!

Fotograf Peter Gedei (1969), rojen in doma v Ljubljani, je svojo pot jamskega fotografa začel kmalu po vključitvi v ljubljanski jamarski klub Železničar, leta 1987. Potem ko je nekaj let nabiral izkušnje predvsem kot raziskovalec podzemlja, se je v začetku devetdesetih začel vse bolj posvečati jamski fotografiji. Skozi leta je izpopolnjeval tehniko osvetljevanja in svoj kreativni pristop ter bil za svoje delo večkrat nagrajen z najvišjimi priznanji domačih in mednarodnih natečajev. Na prvem natečaju Poslikajmo Slovenijo, leta 2009, je njegova fotografija Kačne jame med 8500 prispelimi deli osvojila prvo mesto. Uveljavil se je kot eden najboljših svetovno znanih jamskih fotografov, ki se loteva tudi najbolj zahtevnih projektov. Fotografije redno objavlja v domačih in tujih tiskanih medijih, predstavlja zgodbe o obiskanih jamah, zadnja leta je dejaven tudi na družbenih omrežjih. Aktivno se ukvarja s stereo fotografijo in videom, je član stereoskopskega društva Ljubljana, soustanovitelj produkcijske skupine Place3D in dolgoletni urednik revije Jamar. Dela kot oblikovalec pri mesečni reviji Monitor.

ČIPKASTI KAPNIKI, razstava izdelkov

Narava vsepovsod okrog nas ustvarja čipke … Članice klekljarske skupine SLAMICE /Društvo LIPA Domžale/ so letošnje leto občudovale skrivnostni podzemni svet, ki je zelo bogat ter raznolik. Sledile so svoji domišljiji in ustvarile čipkaste kapnike. Razstava bo na ogled od 16. do 30. julija 2019. Vabljeni!

PEČE, RUTE IN AVBE, razstava pokrival slovenskih žena in razstava fotografij

V Knjižnici Domžale smo v sodelovanju s Tržiškim muzejem in KD Folklorna skupina Karavanke pripravili na ogled izjemno lepo razstavo z naslovom Peče, rute in avbe: pokrivala slovenskih žena. Razstavo smo pripravili v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki se letos odvija v času od 17. – 26. maja. Projekt prek pestrega kulturnega dogajanja povezuje vse prebivalce Slovenije in zamejstva in izpostavlja kulturni ter družbeni pomen ljubiteljske kulture v naši državi. S Tednom ljubiteljske kulture osveščamo in pod enotno podobo predstavljamo vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo.

Razstava  bo na ogled do sredine avgusta. Zahvaljujemo se avtorju razstave dr. Bojanu Knificu, kustosu Tržiškega muzeja, priznanemu slovenskemu etnologu, in Dani Meglič, ki je pomagala razstavo postaviti.

Danes pri nas le še redko vidimo ženske z ruto na glavi, a še pred tridesetimi leti je bila ruta predvsem na podeželju povsem običajen kos garderobe. Če pogledamo še dlje v zgodovino, je takrat veljala oblačilna norma, ki je velevala, da so morale biti kmečke žene po poroki v javnosti zakrite. Še manj nam je dandanes poznana peča, ki sodi k ženskemu kostumu v folklornih skupinah; marsikdo tega izraza niti ne pozna več. Namen razstave je ljudem prikazati, kaj peče sploh so, saj so bile na Slovenskem mnogo bolj razširjene kot avbe, ki jih nekako jemljemo za najbolj slovensko pokrivalo. Na ogled smo postavili tudi rute, ki so sicer mnogo bolj poznane.

Razstava je obogatena s slikovnim gradivom in besedilom, ki obiskovalcu podrobneje razloži, kaj so peča, ruta in avba, kako so jih zavezovali in v katerem časovnem obdobju so ta pokrivala prevladovala. Zanimivo je tudi to, da so nekdaj ženske rute snele le za fotografiranje, zato na starih fotografijah ne vidimo žensk z rutami, razen starejših, ki jih niso snele niti takrat.

Danes si težko predstavljamo, da je bilo v izdelavo tako lepih primerkov peč, kot jih lahko občudujete na razstavi, vloženega tudi do petsto ur veziljskega dela. Mnoge so krašene s klekljano čipko in v nekaterih je lahko tudi do 15 metrov take čipke.

Toplo vabljeni v knjižnico na ogled čudovite razstave.

Avtor: Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

Tagi