Poleti na paleti: Odprtje razstave Geometrija slike

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek 29. avgusta 2013, odprtje razstave Geometrija slike, na kateri so prikazani rezultati poletne likovne delavnice v Šmartnem, ki jo je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in na kateri je sodelovalo dvanajst udeležencev, med njimi tudi pet članov Likovnega društva Senožeti iz Radomelj, zato so razstavo tudi uvrstili v poletno likovno dogajanje v Domžalah z naslovom »Poleti na paleti.«

Tokratna razstava je že tretja od štirih, ki se bodo zvrstile v poletnem času. Pripravlja pa jih Likovno društvo Senožeti iz Radomelj, ki s to akcijo, ki so jo poimenovali »Poleti na paleti«, želi opozoriti na ljubiteljsko likovno ustvarjanje in to dejavnost umestiti v poletna domžalska dogajanja.

Delavnica je potekala od 9. do 18. avgusta 2013 v Hiši mladih v Šmartnem ob Paki, njen program pa je obsegal risanje, slikanje in izdelavo objektov. V procesu prevajanja realnosti (predmetov, prostora in vsebine) so s postopki transformacije in abstrahiranja v smislu stilizacije in geometrizacije nastajale nove, avtonomne likovne kompozicije, ki nihajo med ploskovitostjo in iluzijo prostora.

Kot je na otvoritvi povedal mentor delavnice akademski slikar Dušan Fišer, je tovrstna likovna delavnica zaradi specifičnega programa in načina dela posebnost v slovenskem prostoru. Namen delavnice je raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks. Poudarek pa je na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Pri tem je vloga mentorja izjemno pomembna, saj zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov.

Članica Strokovno-programske komisije JSKD za likovno dejavnost Anamarija Stibilj Šajn je povedala, da ima Likovna delavnica Šmartno že 27. let dolgo tradicijo. Triindvajset let je potekala v Šmartnem v Goriških Brdih, letos pa je bila že četrtič v Šmartnem ob Paki.

Na letošnji delavnici so sodelovali: Jasmina Čelan (Postojna), Edita Marija Černelč (Ljubljana), Jožica Čučnik (Dobrnič), Zoja Fišer (Ptujska gora), Tanja Fürst (Ljubljana), Tanja Kržan (Brežice), Tomaž Skulj (Kamnik), Maja Sajovic Verbole (Kamnik), Tanja Sokolov-Boh (Škofja Loka), Danica Šraj (Radomlje), Ljubica Zgonec Zorko (Slovenska Bistrica) in Veronika Židanek (Radomlje).

V kulturnem programu na odprtju razstave Geometirja slike je sodeloval kitarist Nejc Pirnat.

Razstava bo na ogled do 18. septembra 2013. Ogledate si jo vsa dan razen ponedeljka od 10. do 12. in od 16. do 18. ure.

V Likovnem društvu Senožeti še pravijo, da se jim v novem šolskem letu lahko pridružite tudi vi in pričnete s kreativno likovno dejavnost tudi sami. Več o njihovem delu lahko najdete na njihovi spletni strani www.senozeti.si ali pa jih pokličete na telefon 031 616 075.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi