Podobe v lesu

V Knjižnici Domžale je bilo v ponedeljek, 4. aprila 2016, odprtje razstave rezbarja Janeza Žana Jarca iz Prevoj, člana skupine rezbarjev, ki deluje v okviru Turističnega društva Trzin pod vodstvom Marijana Vodnika, ki je tudi nagovoril vse navzoče. Večer so s svojim nastopom obogatili člani Društva Skrinjca.

Janez Žan Jarc iz Prevoj je bil rojen leta 1940 na Viru pri Domžalah. Veselje do oblikovanja je dobil od svojega očeta mizarja. Kot otrok je lahko ure in ure stal v delavnici in opazoval svojega očeta, ki je znal iz lesa narediti prav vse. Pri dvanajstih letih je z očetovimi dleti izrezljal svoj prvi relief. Otroške spomine še danes uporablja kot motiv v svojih lesenih ter glinenih izdelkih. 

Ko je odšel v pokoj, si je pridobil nov poklic – rezbar. Poklic, ki je iz slovenske zbirke poklicev v zadnjih petdesetih letih izginil in ga sedaj preko Nacionalne poklicne kvalifikacije zopet uvajajo. S pridobitvijo licence za preverjanje znanja in uspešnosti za ta poklic je tudi sam pripomogel k promociji rezbarjenja. Od leta 2003 sodeluje v skupini rezbarjev, ki deluje v okviru Turističnega društva Trzin pod vodstvom Marijana Vodnika.

Med vrstami lesa, ki so primerni za rezbarjanje, mu je najbližja orehovina, ki s svojo rastjo, strukturo in barvitostjo preseneča pri vsakem odrezu. Orehovina lastnosti pokaže šele, ko je površinsko obdelana in zglajena do potankosti.

Avtor razstave pa vas v sredo 13. in 20. aprila med 13.00 in 18.00 vabi, da si razstavo ogledate z njim in mu ob razlagi o samem delu in nastajanju izdelkov postavite tudi kakšno vprašanje.

Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled do 22. aprila 2016.

Avtor: Urška Justin; Foto: Knjižnica Domžale
Tagi