Podobe Domžalske poti spominov

Po uspešni in odmevni predstavitvi v Knjižnici Domžale, so 31. maja razstavo Podobe Domžalske poti spominov odprli še v Kulturnem domu Radomlje. Razstava je prva po sprostitvi zapor zaradi covidne krize. Utrinke s poti so pripravili trije člani Foto, kino in video kluba Mavrica iz Radomelj: oče Jože Kragelj, hči Špela Kragelj Bračko in vnukinja Jasna Bračko. Štiriintrideset velikih barvnih fotografij je postavljenih v pritlični galeriji Dom in Kodrovi dvorani v prvem nadstropju. Pokrajinske fotografije obiskovalca popeljejo  skozi občine Domžale, Moravče, Lukovica, Trzin in Mengeš v različnih letnih časih. Pot ne ponuja samo pohodnega in planinskega užitka v mirni naravi, ampak tudi kulturne zanimivosti ter bogastvo dediščine iz preteklosti.

Več kot sto kilometrov dolgo pot so fotografi prehodili v več etapah. V objektiv so ujeli ljudi, živali, rastline, panorame, izseke pokrajin, mline, pašnike in podobno. Jasna Bračko je tretješolka z Rodice, Špela Kragelj Bračko je krajinska arhitektka, Jože Kragelj je inženir elektrotehnike. Razstava bo na ogled do 30. junija.

Odprtje razstave so v Mavrici združili z občnim zborom. Lanske naloge so fotografi opravili v okviru možnega: letno pregledno razstavo so prestavili na splet, namesto razstave o preteklosti Radomelj je predsednik Janez Kosmač pripravil fotografsko knjigo; kljub oviram so izvedli fotografski tečaj v Arboretumu in počitniški fotografski krožek. Več ovir je bilo za filmsko-video sekcijo: odpadlo je veliko snemanj, odpadle so projekcije filmov po krajih in odpadli so filmski večeri in pogovori s filmskimi ustvarjalci.

Kljub virusnim zadržkom so si za letos zadali ambiciozni načrt, ki ga že uresničujejo: pripravili bodo šest fotografskih razstav, poletno in izobraževanje v arboretumu, fotografi se tedensko videokonferenčno sestajajo in z domačimi nalogami usposabljajo na daljavo; filmarji so v maju začeli s snemanjem prireditev z več kamerami, načrtujejo več projekcij za občane, če bo omogočeno, najmanj dva pogovora s filmskimi ustvarjalci. Janez Kosmač ima v grobem pripravljeno gradivo za drugo fotografsko knjigo; Pol stoletja Mavrice bo pregled uspehov radomeljskega društva in družbenega dogajanja v prostoru med Kamniškimi planinami in Savo ter Rašico in Trojanami.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Mimi Pollak

Tagi