Pod homškim hribom – razstava ob 30 letnici Kulturnega društva Jože Gostič Homec

Kulturno društvo Jože Gostič Homec v letošnjem letu praznuje 30 letnico delovanja. V tem obdobju so s svojim delom oplemenitili družabno življenje kraja ter bogato zaznamovali kulturno podobo bližnje in širše okolice. V sredo, 5. 7. 2023 je v Knjižnici Domžale potekala otvoritev razstave z naslovom »Pod Homškim hribom«. Razstava ob 30-letnici Kulturnega društva Jože Gostič Homec je posvečena nedavno preminulemu častnemu članu društva prof. dr. Janezu Maroltu in bo na ogled do 31. 7. 2023.

Razstave se je udeležilo lepo število članov društva in prijateljev iz drugih krajev. Borut Jenko, predsednik Društva Jože Gostič Homec je v uvodu pozdravil tudi goste; podžupana Občine Domžale Mateja Primožiča, predsednika Društva Peter Naglič Šmarca Matjaža Šporarja, predsednika Turističnega društva sv. Vid Matevža Kotnika, ter vodjo JSKD IO Domžale Klavdijo Gregorin Štiftar.

V društvu, ki deluje na območju Nožic, Homca in Preserij, je včlanjenih preko 50 članic in članov, ki jih združuje ljubezen in pripadnost ljubiteljski kulturi. Skozi celo leto pripravljajo številne tradicionalne in priložnostne prireditve, s katerimi ohranjajo kulturno tradicijo kraja pod Homškim hribom, z mednarodnim festivalom Gostičevi dnevi pa svoje ime in spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča razširjajo tudi preko lokalnih in državnih meja. Z bogatim, raznovrstnim, predvsem pa kvalitetnim programom povezujejo utrip kraja z občino in krajane med seboj, kar se odraža s številnim obiskom prireditev in njihovo odmevnostjo tudi v medijskem prostoru.

Konec leta 2021 je društvo realiziralo največji in najzahtevnejši projekt v zadnjem obdobju. Skupaj z Društvom Peter Naglič Šmarca so izdali obsežno in bogato monografijo »Pod Homškim hribom«.

V knjigi je podrobno predstavljena zgodovina vasi Šmarca, Nožice Homec in Preserje. Z novimi pogledi in dognanji so osvetljeni zgodovinski dogodki, ki so zaznamovali omenjene kraje in na novo je ovrednotena njihova bogata kulturna dediščina. Besedilo je opremljeno z izjemno zapuščino Petra Nagliča, krajevnega fotografa in kronista ter enkratnimi, najnovejšimi panoramskimi, umetniško obarvanimi posnetki krajev, ki jih je večinoma ustvaril Toni Iglič.

Glavni urednik zbornika je bil zgodovinar prof. dr, Janez Marolt, ki se je žal pred nekaj dnevi, po hudi in težki bolezni, poslovil od nas. Njegova velika zasluga je, da je knjiga pritegnila tako veliko zanimanje strokovne kot tudi domače javnosti, za kar smo mu neizmerno hvaležni.

Razstava je opremljena z šestnajstimi panoji, na katerih so po dve sliki fotografov, ki so prispevali svoje slike za knjigo Pod Homškim hribom. Največ fotografij je od fotografa Tonija Igliča, nekaj fotografij pa je prispeval Lojze Popelar, Anja Kosmač in Jaka Iglič.

V nadaljevanju je Toni Iglič šel od panoja do panoja ter povedal nekaj besed o razstavljenih fotografijah, ki krasijo stene Domžalske Knjižnice, zato si jih obiskovalci lahko ogledajo, ko pridejo po čtivo za poletne dni in dopuste. V kulturnem programu je nastopil kvartet Grm.

Ob koncu je predsednik Društva Jože Gostič Homec Borut Jenko prebral še povzetek idiličnega opis Homca iz leta 1930.

»Homec. Koliko Božje lepote se razgrne pred tvojimi očmi, ko ti pobožajo stopinje homška tla. Zelen griček zraste kakor svetla misel pred teboj v nebo. Vrh njega zablesti v jasni belini farna cerkvica, ob njenih nogah se prikaže Društveni dom, v švicarskem slogu zgrajen, z zeleno prepleskanimi balkoni, gostoljubno iz daljave vabeč. Ob vznožju grička vasica, kakor jata belih golobic v tesen objem stisnjena, pokojno v Božji dan sanjajoča. Vse više se vzpenja steza proti vrhu. Hodiš, sanjariš, prisluškuješ in si želiš, da bi hodil vse življenje tako – sam s seboj, tih in pozabljen, daleč od mestnega hrupa in vrvenja in bi ti nikoli ne bilo treba pogledati nazaj. Povzpneš se na vrh grička k farni cekvici. Preseneti te umetniška dovršenost in slikovitost fresk v Božjem hramu ter v harmonično enotnost zaokrožena njegova njegova arhitektura. Okoli cerkvice se razprostira farno pokopališče. In tu, v samoti in tišini, daleč od vsega šumnega in posvetnega, bi hotel zaspati, bi hotel izsanjati svoje poslednje, najtišje sanje. Razgled s pokopališča je prekrasen. Od vseh strani ti zablestijo naproti grički s prijaznimi cerkvicami. Iz ozadja zaživijo Kamniške planine kakor pesmi, ki nikoli ne izvenijo. Tudi očka Triglav s svojo tradicionalno sivo kapo ti ne pozabi od daleč pokroviteljsko pokimati v pozdrav. Na drugi strani pokopališča ti udari na uho uspavajoča pesem Bistrice, ki izvira nekje tam pod Sv. Primožu. Vas Homec: ena sama idila, ena sama prelestna bajke. Vas Homec: kakor Božje roke že vnaprej določen za domovanje miru in počitka željnih.«

Odlična fotografska razstava, vredna ogleda.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi