Po poteh Plečnikove zapuščine v Domžalah in okolici

Ob minuli 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je vlada Republike Slovenije leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto. Ob tej priložnosti so v Domžalah, kjer imamo kar nekaj Plečnikove zapuščine, FKVK Mavrica Radomlje, JSKD OI Domžale in Kulturni dom Franca Bernika Domžale ob finančni pomoči Občine Domžale zasnovali projekt »Po poteh Plečnikove zapuščine v Domžalah in okolici«, v okviru katerega so fotografi v fotografskem natečaju fotografirali domžalsko Plečnikovo zapuščino. Rezultat tega natečaja je bila fotografske razstave na prostem – Po poteh Plečnikove zapuščine v Domžalah in okolici, ki so jo s krajšim kulturnim programom odprli v sredo, 31. maja 2023, ob 14. uri na ploščadi v središču Domžal.

Odprtja razstave so se udeležili županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupana Občine Domžale Borut Ernestl in Matej Primožič, vodja Službe za turizem Občine Domžale Mira Bečan, višja kustosinja v Menačenkovi domačiji v Domžalah Katarina Rus Krušelj, vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar, avtorji razstavljenih fotografij, člani FKVK Mavrica ter ostali obiskovalci. V kulturnem programu je nastopila vokalistka in kitaristka Lana Komatar.

O razstavi je nekaj besed spregovorila Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja v Menačenkovi domačiji, ki se je zahvalila za realizacijo tega projekta, pohvalila pa je tudi vse udeležence foto natečaja za izvirne in domiselne motive domžalske Plečnikove zapuščine: »Plečnik je z izjemnim ustvarjalnim nabojem zaznamoval Ljubljano in nasploh slovensko arhitekturno krajino, pomemben odtis pa je pustil na Dunaju, v Pragi in Beogradu. V Domžalah in okolici prav tako najdemo dela iz njegove obsežne zapuščine, na katera smo posebej ponosni, to so pevski kor v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Goričici, nagrobnik družine Končan na domžalskem pokopališču, portal Vrečarjeve hiše in notranje trapezno stopnišče na Kolodvorski ulici, vhod v Pergolo pred Bolharjevo hišo na Usnjarski cesti, Zajčevo znamenje na Ljubljanski cesti, krstilnica s prižnico v župnijski cerkvi sv. Martina na Dobu in Pirnatova vila na Homcu.«

Podžupan Matej Primožič je v zvezi s samim razpisom projekta povedal, da so v Plečnikovem letu tri domžalske kulturne organizacije, FKVK Mavrica Radomlje, JSKD OI Domžale in Kulturni dom Franca Bernika Domžale pripravile projekt, katerega rezultat je tudi pričujoča razstava fotografij na prostem: »Fotografski natečaj za ljubiteljske fotografe z naslovom Po poteh Plečnikove zapuščine iz maja leta 2022, je sledila razstava z naslovom 3 avtorji – 3 pogledi, v okviru natečaja so bila zbrana dela treh fotografov, ki so doživela postavitev v Menačenkovi domačiji v Domžalah oktobra 2022. Iz bogate zbirke novonastalih fotografij, idejno in načrtno povezanih s Plečnikovim imenom oziroma z deli njegovih učencev in mojstrov iz domžalske občine in tudi širše, je nastal izbor za tokratno razstavo na prostem. Nabor ne sledi natančnemu popisu Plečnikovih del v naših krajih, obsega pa raznovrstne avtorske poglede na Plečnikovo zapuščino skozi fotografski objektiv.«

Zbrane je nagovorila tudi županja mag. Renata Kosec, ki je povedala, da si je že dolgo želela, da bi se na ploščadi pred Tuš centrom v Domžalah kaj dogajalo, zato jo veseli, da je ta razstava na prostem zaorala ledino kot prva razstava na tej ploščadi. Dodala je, da upa, da se bo v prihodnje tovrstnih dogodkov odvilo še več.

Razstava bo na ogled vse do 18. avgusta 2023.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi