Po poteh Plečnikove zapuščine / 3 avtorji / 3 pogledi

Tudi v Domžalah praznujemo Plečnikovo leto

Slovenija je ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Z izjemnim opusom je Plečnik zaznamoval prestolnico in arhitekturno krajino Slovenije, Ljubljano, a (briši) tudi Dunaj, Prago in Beograd. V njegovem obsežnem opusu lahko s ponosom pokažemo nekaj njegove zapuščine tudi v Domžalah in okolici: npr. portal Vrečarjeve hiše in notranje trapezasto stopnišče na Kolodvorski ulici, pevski kor v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Goričici, nagrobnik družine Končan na domžalskem pokopališču, vhod s pergolo Bolharjeve hiše na Usnjarski cesti, Zajčevo znamenje na Ljubljanski cesti, krstilnica s prižnico v župnijski cerkvi sv. Martina v Dobu in Pirnatova vila na Homcu.

Z naslovom “Po poteh Plečnikove zapuščine / 3 avtorji / 3 pogledi” so poimenovali fotografsko razstavo, katere odprtje je v Menačenkovi domačiji v Domžalah potekalo v torek, 11. oktobra 2022. Razstavljena dela avtorjev Iztoka Končina, Valerije Jenke in Mije Jerman so bila izbrana na spomladanskem fotografskem natečaju “Po poteh Plečnikove zapuščine”, ki je potekal v organizaciji FKVK Mavrica Radomlje, JSKD OI Domžale in Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Razstavljena dela sta obiskovalcem predstavila Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale in Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja v Menačenkovi domačiji.

Iztok Končina se je rodil leta 1957 v Ljubljani. Po poklicu je usnjarski tehnik in je zaključil srednjo šolo v Domžalah. V mladih letih je bil aktiven na glasbenem področju. Nekje od leta 1990 je član FKVK Mavrica Radomlje, kjer od leta 2016 dalje opravlja blagajniško funkcijo. Aktivno se ukvarja s pripravami fotografskih razstav in sodeluje na različnih fotografskih razpisih. Rad ima reportažno in pokrajinsko fotografijo. Veseli ga računalniška obdelava slik in se temu v zadnjih letih tudi aktivno posveča. Izbor fotografij na razstavi se motivno posveča Plečnikovi dediščini v Domžalah kot tudi drugim spomenikom lokalne kulturne dediščine. Njihova tehnična kakovost se izraža v igri različnih likovnih elementov, v iskanju uravnoteženih razmerij med svetlobo in sencami, z barvnimi kontrasti in premišljenimi kompozicijami.

Valerija Jenko se je rodila leta 1974 v Ljubljani. Po poklicu je diplomirana ekonomistka. Od leta 2011 je članica Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, kjer je od leta 2019 tudi predsednica. V sklopu tega se aktivno ukvarja s pripravo fotografskih dogodkov. Sodeluje je na mnogih društvenih razstavah in fotografskih salonih, kjer je prejela več nagrad, med njimi je najpomembnejša Zlata FIAP medalja na mednarodnem salonu Pannonia reflections 2021. Fotografska zveza Slovenije ji je leta 2017 podelila razstavljalski naziv F1 – Fotograf 1. razreda. Iskanje mistične svetlobe, zrcalni odsevi, očiščena kompozicija, igra svetlobe in sence v fotografiji so raznovrstni tehnični načini, ki jih avtorica izpostavlja v razstavljeni seriji fotografij Plečnikove Ljubljane. Drugačnost vsakdanje realnosti pa je vsebinska vzporednica, ki njeno fotografsko delo popelje v presežek zgolj dokumentiranja objektivne stvarnosti.

Mija Jerman se je rodila leta 1957 v Radomljah. Po poklicu je socialna delavka. Fotografiranje jo je začelo zanimati že v srednješolskih letih, aktivno jo je prevzelo šele z upokojitvijo pred dvema letoma. Na fotografskih razstavah foto sekcije FKVK Mavrica Radomlje sodeluje dobro leto. Svoje foto utrinke objavlja tudi na družbenih omrežjih. Doba upokojitve ji nudi veliko možnosti za dejavnosti kot so sprehodi, kolesarjenje, izleti. Takrat si vzame čas in svet pogleda globje skozi objektiv; odpirajo se ji novi zanimivi svetovi in novi pogledi na življenje. Razstavljeni izbor fotografij Plečnikove dediščine v Ljubljani, Kamniku in Domžalah, sledi pozornemu opazovanju okolice, ki avtorico obdaja, ter trenutnemu razpoloženju, ki jo navdaja. Z njenim senzibilnim fotografskim pogledom še tako enostavna podoba postane vredna opazovanja in vsebinskega kot tehničnega razčlenjevanja.

Ob koncu predstavitve razstave sta se Katarina Rus Krušelj in Matej Primožič s šopki zahvalila za izjemno razstavljeno gradivo, ki obuja delovanje velikega arhitekta Jožeta Plečnika.

Razstava, ki je nastala v soorganizaciji JSKD OI Domžale in Kulturnega doma Franca Bernika Domžale bo na ogled do 19. novembra: od torka do petka od 10. do 12. ure ter od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure, prazniki zaprto. Vstop prost.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi