Plakat miru: »Mir povezuje«

V organizaciji Lions kluba Domžale, Likovnega društva Vere Terstenjak ter Knjižnice Domžale je v prostorih domžalske knjižnice v torek, 15. marca 2016, potekalo odprtje razstave "Mir povezuje", ki so jo pripravili učenci Likovnega društva Vera Terstenjak.

Učenci so ustvarjali v okviru 27. mednarodnega Lions likovnega natečaja za Plakat miru 2015-2016. Vsako leto Lions klubi s celega sveta sponzorirajo mednarodni likovni natečaj »Plakat miru« v lokalnem okolju. Namen natečaja je spodbuditi otroke v starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju na planetu zemlja, o sočutju, o miru. Svoja razmišljanja potem otroci z različnimi tehnikami predstavijo kot likovna dela. Natečaj poteka stopenjsko.

V uvodu je obiskovalcem odprtja razstave zapela Nika Pirnat, ki se že nekaj let ukvarja z zborovskim petjem, v zadnjih dveh letih pa se je odločila preizkusiti tudi v jazz in klasični tehniki petja, ki se ga uči v glasbenem centru Ćerne-Avbelj.

Po uvodni točki je kritičarka in moderatorka Jadranka Šumi predstavila zgodovino plakata Miru, kako plakati nastajajo in kaj je motiv za vsakoletni natečaj. Zatem nam je spregovoril predsednik Lions kluba Domžaleg, Marko Kuliš, ki je predstavil Lions klub Domžale ter Likovno šolo slikarke Vere Terstenjak, kateri se je tudi zahvalil ter ji podelil posebno priznanje.

Spregovorila je tudi pooblaščenka guvernerja za "Plakat miru" Darja Delavec, ki je tudi pozdravila gostjo varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ter Boštjana Pavliča iz Lions kluba Domžale, brez katerega marsikatera prireditev ne bi bila tako lepo izpeljana. Po govorih je Nika Pirnat zapela še dve pesmi, ob katerih sta se z umetniškim plesom pridno zavrtela plesalca Petra Slokan in Jan Marolt. Sledila je podelitev priznanj ter nagrad vsem mladim nadobudnim slikarjem, ki ljubijo vonj po barvi, katero nanašajo na platno ali papir. Po podelitvi je predsednik Lions kluba Domžale obiskovalce povabil na praznovanje 20 letnice njihovega kluba.

Več foto utrinkov s prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi