Peter Rojc se potepa z razlogom

V Radomljah so odprli fotografsko razstavo Potepanja z razlogom. Pripravil jo je Peter Rojc, dolgoletni član Foto, kino in video kluba Mavrica. V Kodrovi dvorani so fotografije iz Bosne in Hercegovine, ki jih je tematsko navezal na vojaški pohod in bitke svojega pradeda Franca Rojca, ki je pod Francem Jožefom s 17. pešpolkom osvobajal Bosno. V pritlični galeriji Dom so prefinjeni motivi, ki so nastali med Rojčevimi potepanji po Krnu, Grintovcu, Vel'ki (planini), Veliki Lašni in Triglavu.

V uvodu je bilo predstavljeno Rojčevo delo v Mavrici, njegova službena in družinska pot, gorski vzponi in potovanja, ter objave njegovih zapisov in fotografij v revijah. Nato pa je fotograf, ki se ukvarja tudi z rodoslovjem, v besedi predstavil svoje zanimive sorodnike, ki so se ukvarjali s slikarstvom, vrtnarstvom, raziskovanjem in imeli tudi nekaj avanturistične žilice. Osrednji lik je bil leta 1847 na Hudem rojeni Franc Rojc, ki ga je v svoji knjigi Slovenski fantje v Bosni in Hercegovini 1878 predstavil Jernej Andrejka. Zapisano je, da so cesarjeve enote, zahvaljujoč Francovemu izvidništvu, utrpele izjemno majhne izgube v boju s turško-pravoslavnimi uporniki. Franc je bil za svoje zasluge večkrat odlikovan. Fotografije, ki zvesto sledijo pešačenju vojakov – Kranjskih Janezov – od Siska, Banja Luke, Jajca, Travnika, Trebinja in Mostarja, so prepričljiv dokument o današnjih krajih in ljudeh. Obenem pa pretanjena umetniška pričevanja, skozi katere se zrcali stoletna zgodovina in včerajšnje tragedije.

V drugem delu je Rojc spregovoril tudi svojem pristopu k fotografiranju, arhiviranju fotografij, objavljanju na fejsbuku, razločku med digitalno in diapozitivno fotografijo in fotogeničnosti slovenskih gora. Razstavo je odprl Metod Marčun, predsednik Krajevne skupnosti Radomlje. Zahvalil se je avtorju in mu čestital za umetniške dosežke, obenem pa izrazil veselje, da kulturni dom polnokrvno živi in združuje krajane ob najrazličnejših dejavnostih.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek
Tagi