Otvoritev razstave in pričetek dvodnevnega foruma ob pomembnih jubilejih Tuhinjske doline

V sredo, 28. avgusta 2024, so člani Turističnega društva Tuhinjska dolina pripravili uvod v dvodnevni dogodek z otvoritvijo fotografske razstave “Tuhinjska dolina danes”. Dogodek se bo nadaljeval v četrtek, 29. avgusta 2024, z okroglo mizo na temo “Tuhinjska dolina: Moč znanja in turizma za njen razvoj”. Predstavljen je bil tudi nov katalog ponudnikov, zbrane pa je pozdravil župan občine Kamnik, g. Matej Slapar.

Dva jubileja, dva pomembna mejnika

Pred več kot 30 leti je bil položen temeljni kamen za OŠ Šmartno v Tuhinju, prav tako pa je bil pred 30 leti, natanko 25. avgusta 1994, predstavljen pilotni bazen Term Snovik v nastajanju. V tem času se je začela oblikovati tudi ideja o ustanovitvi Turističnega društva v tem koncu Kamnika, ki bo naslednje leto praznovalo svojo 20. obletnico obstoja. “Pred slabimi 20 leti smo ustanovili naše Turistično društvo Tuhinjska dolina, z namenom povezovanja in spodbujanja razvoja, ki zagotavlja boljšo kakovost življenja ter večjo prepoznavnost naše doline,” dodaja predsednik društva, g. Ivan Hribar. Ti mejniki so pustili velik pečat – otroci so pridobili in pridobivajo pomembno osnovnošolsko izobrazbo v domači dolini, dolina pa je postala tudi turistično prepoznavna, z novimi destinacijami, ki temeljijo na zelenem in naravi prijaznem raziskovanju lepot Tuhinjske doline. Župan občine Kamnik, g. Slapar, je izpostavil, da v tem delu Kamnika živijo ne le prijazni in delovni ljudje, temveč tudi izjemno ambiciozni in srčni ljudje.

Otvoritev fotografske razstave “Tuhinjska dolina danes” in predstavitev novega kataloga ponudnikov

Osrednji del večera je bila otvoritev fotografske razstave “Tuhinjska dolina danes”, kjer je razstavljenih 12 fotografij na platnu, od katerih je 10 posnetih iz zraka. Osem fotografij prikazuje krajevne skupnosti: Nevlje, Sela, Srednja vas, Šmartno, Pšajnovica, Zgornji Tuhinj, Špitalič in Motnik. Preostale fotografije prikazujejo Menino planino in Terme Snovik. Dve fotografiji, ki datirata v leto 1994, prikazujeta polaganje temeljev za OŠ Šmartno in postavitev pilotnega bazena Term Snovik. Fotografiji sta bili posebno izpostavljeni s strani ravnateljice OŠ Šmartno, ga. Darje Krašovec, in direktorice Term Snovik, ga. Katarine Adam.

Direktorica Term Snovik, ki je tudi članica Turističnega društva Tuhinjska dolina, je prisotnim predstavila nov katalog s 30 ponudniki in zajema različne lokalne znamenitosti, kmetije, nastanitvene obrate, restavracije, gostilne, lokale, ter druge ponudnike vse od Nevelj pa do Motnika. Katalog je namenjen vsem gostom, ki so že na destinaciji, da odkrijejo še kakšen skrit biser, tako domačemu kot tudi tujemu gostu, saj je na voljo tudi v angleškem jeziku. Kulturni večer so popestrili člani mešanega pevskega zbora Mavrica in članica godbe Tuhinjska dolina, violončelistka Tina Bizjak.

Fotografska razstava bo na ogled vsem obiskovalcem v prostorih restavracije Potočka v Termah Snovik, do konca septembra 2024.

Turistično društvo Tuhinjska dolina; Foto: Gregor Prašnikar

Tagi